BIRO PRIČE

Saudijska Arabija: Nova prava žena – ogroman pozitivan šok

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije obelodanilo je veliku promenu koja se odnosi na ženska prava

Ono što je ženama u gotovo svim zemljama sveta odavno dostupno i dozvoljeno, u Saudijskoj Arabiji tradicionalno je (bilo) zabranjeno. Kada bismo neku Evropljanku koja je u blagoslovenom stanju pitali kad će se poroditi, ona bi odgovorila bez ustezanja. Ali, u Saudijskoj Arabiji priče na tu temu nikako nisu bile dozvoljene. I ne samo to – ženama je bilo zabranjeno čak i da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima o svojoj trudnoći, datumu i načinu porođaja.

Sve do danas.

U sklopu programa Vision 2030Ministarstvo zdravlja prostorno najveće države Arabijskog poluostrva saopštilo je da je u ovom segmentu došlo do velikih promena. Buduće mame ubuduće neće morati da traže saglasnost od muških staratelja u vezi sa načinom na koji će doneti bebu na svet. One će, u dogovoru sa doktorom, moći da odluče da li će se poroditi prirodnim putem, carskim rezom ili uz epidural. Takođe, moći će da dobiju informacije o tome kako teče njihova trudnoća i kad bi mogle da očekuju datum porođaja, i to bez da prethodno doktoru pokažu pisanu saglasnost svog supružnika da razgovaraju na tu temu, kao što je do sada bio slučaj.

Ovako je bilo nekada... Danas, Saudijke ne moraju da nose abaje

  

“Žene moraju da imaju pravo na pristup informacijama i da odaberu na koji način će se poroditi”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije.

U saopštenju je navedeno i da će buduće mame moći da odaberu ko će im biti pratnja prilikom dolaska u porodilište – neko od članova porodice ili prijateljica.

Ovo pravo, koje se u gotovo svim državama sveta odavno podrazumeva, Saudijke su dobile tek pred kraj druge decenije 21. veka. Ženska prava u najvećoj državi Arabijskog poluostrva bila su u potpunosti zanemarena sve do juna prošle godine, kada je princ Salman odobrio ženama da polažu vozačke ispite. Istorijski trenutak najavljen je i na naslovnici junskog izdanja “Voga”, na kom princeza Haya bint Abdulah Al Saud, kćerka pokojnog kralja Abdulaha, pozira za volanom.

- U našoj zemlji postoje konzervativci koji se plaše promena – izjavila je princeza Haya. – Lično, podržavam ove promene s velikim entuzijazmom. Lako je komentarisati društvo koje ne poznajete i misliti da ste superiorni, ali zapadni svet mora da zapamti da je svaka zemlja specifična i jedinstvena, da imamo i snage i slabosti, i da je to deo naše kulture. Uvek je bolje pokušati da to razumete nego da osuđujete.

Od juna 2018. do danas 120.000 žena položilo je vozački ispit u šest vozačkih škola širom zemlje.

 Princeza Haya bint Abdulah Al Saud na naslovnoj strani "Voga" (jun 2018.)

    

Takođe, od prošle godine Saudijkama je dozvoljeno da se zapošljavaju, da dolaze na stadione, bioskope i na koncerte, da odlaze na fakultet bez pratnje oca ili braće, ali i da samostalno otvore firmu koju će voditi bez “tutorstva” muških članova porodice. Ono što je, međutim, bio pozitivan šok za ceo svet je preporuka verskog vođe da Saudijke ne moraju da nose abaje, dugačke crne haljine koje prekrivaju svaki centimetar kože, uključujući i kosu.

- Više od 90 odsto pobožnih muslimanki u islamskom svetu ne nosi abaje. Ni mi ne bi trebalo da prisiljavamo žene da ih nose, ali je i dalje preporuka svim Saudijkama da se oblače skromno – poručio je šeik Abdula Al-Mutlak, visokorangirani pripadnik vrhovnog islamskog verskog organa u Arabiji.

Prošlog proleća izmene su usledile i u okviru Zakona o porodici. Koje uslove moraju da ispune državljanke Saudijske Arabije koje žele da se udaju za strance i kako izgleda ta procedura koju nadleda država pročitajte OVDE


BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

U čast velikih šeika: Srpski slikar osvaja Emirate (FOTO)

Razmišljate o preseljenju? Evo gde ćete najviše zaraditi

Krivični zakon UAE: Birajte reči, ovde je uvreda zločin


;