BIRO PRIČE

Razmišljate o preseljenju? Evo gde ćete najviše zaraditi

Najbolje države za iseljavanje više nisu na američkom i azijskom kontinentu, već u Evropi i na Bliskom istoku

Ko želi da gradi karijeru trebalo bi da se preseli u Nemačku, Veliku Britaniju ili Švajcarsku, dok strane radnike dobra zarada čeka u državama Bliskog istoka, pokazuje istraživanje banke HSBC.

U istraživanju za 2019. učestvovalo je 22.000 stranaca zaposlenih u 163 države sveta, a rezultati su pokazali koje su države najbolje za strane radnike u nizu aspekata – od ravnoteže između poslovnog i privatnog života, preko mogućnosti zarade i mogućnosti razvoja karijere.

Na prvom mestu je Nemačka koja se u odnosu na prošlu godinu popela za jedno mesto. Najveća evropska ekonomija ocenjena je kao najbolja država za razvoj karijere, što je istaklo 65 odsto anketiranih stranaca. Međutim, napredak u karijeri u slučaju preseljenja u Nemačku ne znači i žrtvovanje privatnog života; čak dve trećine stranaca koji su našli uhlebljenje u ovom delu Evrope istaklo je kako se njihova ravnoteža između poslovnog i privatnog života poboljšala posle preseljenja u Nemačku.

Na drugom mestu je Bahrein koji je skočio 10 mesta u odnosu na poziciju koju je imao u prethodnoj godini, zahvaljujući velikodušnim finansijskim ponudama tamošnjih poslodavaca. Bolju platu nego u domovini apostrofiralo je čak 77 odsto anketiranih, nasuprot 62 odsto prošle godine.

Uprkos neizvesnosti kako će izgledati Bregzit, na treće mesto najpoželjnijih država probila se Velika Britanija. Stranci koji su pronašli posao u ovoj evropskoj državi ističu da su zadovoljni ravnotežom između privatnog i poslovnog života, dobrom platom i radnom kulturom koja je u Britaniji bolja nego u njihovim matičnim državama.

Četvrto mesto na listi najpoželjnijih država na svetu zadržali su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji, kao i Bahrein, privlače iznadprosečnim zaradama. Čak 95 odsto anketiranih otkrilo je da su u sklopu finansijskog paketa dobili i dodatne povlastice, a 73 odsto saglasno je da su plate u UAE veće nego u njihovim matičnim državama.

Prema rezultatima istrživanja, Singapur je ispao iz prvih pet najboljih, dok se SAD, Kanada i Hong Kong nalaze u prvih deset.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Super-neboder – ponos Dubaija: Deveti rođendan Burdž Kalife

DUBAI KAO HOLIVUD: Policajci na letećim motociklima (VIDEO)

Podvig srpskog avijatičara: Novi let za istoriju!


;