BIRO PRIČE

Super-neboder – ponos Dubaija: Deveti rođendan Burdž Kalife

Na današnji dan 2010. svečano je otvorena najviša zgrada na svetu

Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, otvorena je 4. januara 2010. godine, učinivši Dubai, posle otvaranja hotela “Burdž al Arab”, još atraktivnijom destinacijom za turiste iz celog sveta.

Izgradnja impozantne građevine, visoke 828 metara, započeta je 21. septembra 2004, a inženjeri su morali da odgovore na niz izazova kako bi ovaj super-neboder mogao da bude izgrađen u klimatski prilično zahtevnom okruženju.

Temperatura vazduha koja tokom leta prelazi 50 stepeni bio je prvi stepenik koji su konstruktori morali da savladaju. Rešenje je pronađeno u formi fasade od reflektujućeg stakla i tekstuiranih panela od nerđajućeg čelika. Na fasadi Burdž Kalife nalazi se 26.000 staklenih panela. Kako izgleda čišćenje prozora pogledajte OVDE

  

Visoke temperature proizvele su još jedan problem – kondenzaciju. Zato je napravljen poseban sistem za držanje rezervoara u podrumu, gde se skladišti voda.

Novi strukturni izazov bili su naleti vetra, pa je projektni tim izveo više od 40 testiranja u vazdušnim tunelima. Gornji deo Burdž Kalife napravljen je tako da podseća na slovo “y” i svako od tri krila zgrade podupire druga krila kroz centralno jezgro.

Ukupna težina betona upotrebljenog za izgradnju Burdž Kalife jednaka je težini 100.000 slonova. Ali, da bi izgradnja uopšte bila moguća, bilo je neophodno da beton bude pomešan sa ledom, a da radnici rade noću, kada temperature nisu paklene.

Ukupna težina aluminijuma korišćenog na Burdž Kalifi premašuje težinu pet letelica A380. Ovi paneli su podignuti pomoću nekoliko kranova, a čitav poduhvat nadgledao je tim od nekoliko desetina stručnjaka.

Najviša zgrada u Dubaiju nekoliko puta ušla je u “Ginisovu knjigu rekorda” – kao najveća građevina na svetu, kao najveća osvetljena fasada i kao najveća fasada sa LED osvetljenjem.

  

U izgradnji ove mega-građevine korišćene su tri najveće dizalice na svetu koje mogu da podignu težinu od 25 tona.

U Burdž Kalifi nalazi se 57 liftova i osam pokretnih stepenica, kao i najviši servisni lift na svetu koji ima kapacitet od 5,5 tona.

U Burdž Kalifi je napravljen prvi “Armani” hotel na svetu. Na recepciji ne postoji pult za prijavu, jer je Đorđo Armani želeo da gosti steknu utisak kao da ulaze u njegov dom. Hotel “Armani” je 2016. proglašen najluksuznijim hotelom na planeti. Kako izgledaju apartmani u “Armani” hotelu u Burdž Kalifi pogledajte OVDE

Ulazi u kancelarije ukrašeni su kamenim skulpturama koje je dizajnirao čoveni egipatski umetnik Karim Rašid.

U svakom trenutku Burdž Kalifa može da primi 10.000 ljudi.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Kompletna lista praznika u Emiratima u 2019. godini

FOTO-PRIČA: Kuhinja Emirata – povratak tradiciji

Turistički dragulji Emirata: Top četiri vikend destinacije


;