BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Kuhinja Emirata – povratak tradiciji

Gastronomski specijaliteti po starim, autentičnim receptima dostupni su samo u nekoliko restorana u zemlji

Pod uticajem stranih kuhinja, mlađi stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) već su zaboravili specijalitete koje su pripremale starije generacije žena iz njihovih porodica. Autentična trpeza sa ovog podneblja poklekla je pred ukusnom i ne baš toliko zdravom hranom koja je u pustinji dostupna na svakom koraku, a koja predstavlja ponos indijske, kineske, italijanske i tajlandske kuhinje.

I ex-yu zajednica se svojski borila (i dobrim delom izborila) da i u ovom delu sveta možemo da naručimo hranu na kojoj smo odrasli. I kao što mi uvek s ponosom pričamo o našim sarmama, ćevapima i bureku, tako i starosedeoci UAE vole đakonije karakteristične za njihovu tradicionalnu kuhinju. Jedan od njih je Šehab bin Karem (43) koji je odrastao u Džumeiri.

  

  

- Mnogi od nas možda neće jesti ono što su naše ranije generacije imale za ručak i večeru jer većina lјudi, pogotovo mlađa generacija, uglavnom jede hranu koja potiče iz kineske, indijske, tajlandske i italijanske kuhinje – kaže Bin Karem. - Naš tradicionalni doručak podrazumeva jaja sa paradajzom, ćabata i kamir hleb, kao i slatki doručak od žitarica i urmi.

  

  

Malo je restorana u UAE u kojima se mogu naručiti specijaliteti tradicionalne emiraćanske kuhinje. Restoran “Al Fanar & kafe” jedan je od retkih u kojima se može probati neko od jela koja potiču sa ovog podneblja.

Bin Karem se s nostalgijom priseća starijih generacija domaćica koje su, kaže, stvarale pravu magiju u kuhinji:

- Žene iz generacije moje bake bile su toliko vešte kuvarice da sam ih doživljavao kao mađioničare u kuhinji. Današnji Emiraćani mogu da jedu našu autentičnu hranu samo u svojim domovima. Međutim, dobra vest je da su restorani lagano ali sigurno počeli da nude gostima i ovdašnje specijalitete.

On se zalaže za povratak tradiciji u kulinarstvu, i to na nekoliko nivoa. Prvi je, ističe, da majke i bake prenose recepture originalnih jela sa ovog podneblja svojim kćerkama i unukama. Ali, Bin Karem se tu ne zaustavlja:

- Moramo vratiti našu tradiciju u škole, upoznati školsku decu sa ovdašnjom kuhinjom kako bi od najranijeg detinjstva mališani naučili originalne recepte iz naše kuhinje. Poslednjih godina deca žele ili hamburgere ili pice, a sve je više mališana koji traže od roditelja da ih vode na fensi mesta na doručak. Trebalo bi da se vratimo našoj nacionalnoj kuhinji koja je u isto vreme i ukusna i zdrava. Trebalo bi da sačuvamo ono što je naše.

  

  

A kako je izgledao tradicionalni obrok Emiraćana pre nego što su strane kuhinje zavladale ovim delom sveta?

Jeli su mnogo urmi u svežem stanju, sušenih urmi i sirupa od ovog voća, zajedno sa hlebom i kozjim ili kamiljim mlekom. S obzirom na to da zemlja ima izlaz na more, i ne čudi što je za ručak najčešće služena riba na žaru, a kao dodatak bareni pirinač i paradajz sa karijem i drugim začinima. Riba je bila na trpezi i u kombinaciji sa barenom i začinjenom pšenicom. Mačbos, ovdašnja verzija nama dobro poznatog pilava pripreman je sa piletinom, jagnjetinom ili ovčetinom i začinima sa ovog podneblja, a služen je povodom proslave Ramazanskog bajrama, Kurban bajrama, Dana državnosti i na svadbenim ceremonijama.

Ukoliko ste poželeli da isprobate specijalitete nacionalne kuhinje UAE, možete ih potražiti u restoranima “Khaled Hariiah” u Šardži i Ras El Hajmi, kao i u već pomenutom “Al Fanaru”.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dr Nele: Nismo bili u stanju da sačuvamo naše dvorište

DUBAI KAO HOLIVUD: Policajci na letećim motociklima (VIDEO)

SVETSKI REKORD: U Sarajevu napravljeno 14.186 palačinki!


;