INFO BIRO

Krivični zakon UAE: Birajte reči, ovde je uvreda zločin

Kad se naljutite, možete da psujete ali samo - u sebi

Ne izgovarajte ružne reči i ne vređajte ljude direktno ili putem društvenih mreža u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, inače možete da završite u zatvoru!

U poslednjih nekoliko meseci najmanje dve osobe su suočene sa ovom vrstom problema jer su vređale svoje poznanike.

Kako pišu mediji u Zalivu, u oktobru 2018. jedan muškarac poslao je ženi poruku preko Vocapa u kojoj ju je nazvao budalom. Procesuiran je i morao je plati kaznu u visini od 20.000 AED. Ovog meseca, za vreme fudbalske utakmice u Šardži čovek je svog saradnika nazvao glupakom. Proces protiv njega je u toku i očekuje se da će prema važećim zakonima u Emiratima biti osuđen na novčanu, a verovatno i na zatvorsku kaznu, s obzirom na to da je uvredu izrekao na javnom mestu.

Bez obzira na to da li ste uvredu uputili kroz šalu ili s jasnom namerom da nekoga ponizite, direktno u lice ili putem društvenih mreža - po zakonima UAE uvreda je kažnjiva. Član 373 saveznog krivičnog zakona propisuje da će svako ko javno uvredi neku osobu biti kažnjen zatvorom u trajanju do godinu dana ili novčanom kaznom u visini od 10.000 AED. Kazna će biti dvostruko uvećana ukoliko je uvreda upućena javnom službeniku, ali i ukoliko se skrnavi čast ili ugled porodice osobe koja je bila na meti uvrede.

Prema članu 374 stav 1, lice koje je izreklo klevetu ili uvredu u telefonskom razgovoru, a posebno u prisustvu drugih lica, biće sankcionisano ili zatvorskom kaznom u trajanju do pola godine ili finansijskom kaznom u visini do 5.000 AED.

S druge strane, uvrede putem društvenih mreža, uključujući i Vocap, podležu još drastičnijim sankcijama - zatvorskom kaznom i novčanom kaznom ne manjom od 250.000 AED i ne većom od 500.000 AED.

Dakle, dok ste u Emiratima, možete da se ljutite, “grmite” i psujete, ali samo - u sebi. Svaki drugi vid negodovanja ili negativnog procenjivanja tuđe inteligencije, izgleda i sposobnosti odvešće vas tamo gde sigurno ne želite da budete...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi: Stižu novi upozoravajući radari

Razmišljate o preseljenju? Evo gde ćete najviše zaraditi

Er Arabija leti do Beograda iz Šardže