BIRO PRIČE

Venčanja u Saudijskoj Arabiji: Ljubav na državnom testu

Promenjena pravila u vezi sa odobravanjem brakova sa strancima

Saudijke koje u domovini žele da se udaju za strance ne smeju da budu mlađe od 30 niti starije od 50 godina, propisuje novi Zakon koji je stupio na snagu u najvećoj državi Arabijskog poluostrva. Ranije, gornja granica za udaju za stranca iznosila je 55 godina.

Prema podacima iz Ministarstva pravde, oko 700.000 Saudijki udato je za strance, što predstavlja desetinu svih udatih žena u Saudijskoj Arabiji. Podatak koliko se Saudijaca oženilo strankinjama nije saopšten. Ono što je, međutim, poznato jeste činjenica da se sve veći broj Saudijaca ženi strankinjama u poslednjih 20 godina, a razloge bi prvenstveno trebalo potražiti u običajnom pravu koje propisuje bogat miraz i visoke troškove venčanja koji se u proseku kreću oko 20.000 eura.

  

  

Ženidba po posebnim pravilima

Nova pravila propisuju da Saudijci imaju pravo da se ožene strankinjom isključivo ako imaju između 40 i 65 godina; njihova izabranica mora da ima barem 25 godina, a razlika među supružnicima ne sme da bude veća od 15 godina. Takođe, mladoženja mora da obezbedi adekvatnu kuću ili stan, i da zarađuje najmanje 3.000 saudijskih rijala (650 eura) mesečno.

U slučaju da je razveden, mora da sačeka najmanje dve godine od datuma razvoda da bi mogao ponovo da “stane na ludi kamen”, a ukoliko se već oženio Saudijkom i želi da njegova druga supruga bude strankinja, mora da dostavi potvrdu iz državne ili privatne bolnice da njegova prva supruga nije u mogućnosti da obavlja bračne dužnosti ili ne može da rodi decu. Ovu potvrdu mora da verifikuje i Ministarstvo zdravlja. Najzad, Saudijac mora da potpiše i dokument kojim potvrđuje da se neće oženiti strankinjom da bi ona dobila državljanstvo Saudijske Arabije.

  

  

Stranac koji želi da se oženi Saudijkom u njenoj domovini mora da bude slobodan i ne sme da ima prethodni brak sa ženom saudijskog porekla. Takođe, mora da priloži potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u zemlji u kojoj je rođen. Procedura koja ga čeka pre izgovaranja “sudbonosnog da” podrazumeva odlazak na sistematski pregled, pribavljanje potvrda da nije radio pri vojsci bilo gde u svetu i da mu nije zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju, kao i dostavljanje dokaza o državljanstvu, uz pasoš koji mora da važi najmanje još godinu dana.

Najzad, tu su i ekonomski uslovi – obezbeđena adekvatna kuća ili stan i minimalna mesečna plata u visini od 5.000 saudijskih rijala (1.085 eura).

  

  

Brak na proveri

Saudijka koja želi da se uda za stranca mora da potpiše izjavu da njena udaja ne podrazumeva da će njen suprug i deca tražiti državljanstvo Saudijske Arabije.

Posle prikupljanja i dostavljanja navedene papirologije, poseban odbor za odobravanje venčanja ima rok od mesec dana da da blagoslov ili odbaci molbu za sklapanje braka potencijalnih supružnika.

Stranci čine trećinu stanovništva u Saudijskoj Arabiji i uglavnom su zaposleni u sektoru građevinarstva i usluga.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Torta od MILION $ na Sajmu venčanja u Dubaiju

BIRO VODIČ: Kako da se zaposlite u fitnes industriji u UAE

Heroji: Upoznajte Halah, prvu bokserku u Saudijskoj Arabiji


;