BIRO PRIČE

Heroji: Upoznajte Halah, prvu bokserku u Saudijskoj Arabiji

Ljubav prema borilačkim veštinama inspirisala je mladu Saudijku da se odvažno uhvati u koštac sa stereotipima i pomeri granice u svetu sporta

Kad živite u Saudijskoj Arabiji, žensko ste i poželite da se bavite sportom, naići ćete na niz prepreka. Ali, ako ste dovoljno uporni i gorite od želje da budete začetnik promena – naći ćete način, baš kao što je to učinila Halal Al Hamrani.

Ova 40-godišnjakinja hrabro se suprostavila konzervativnim normama saudijskog društva i postala prvi ženski bokser i prvi i jedini trener kik-boksa u ovom delu Bliskog Istoka.

Njena majka je Amerikanka, otac Saudijac – oboje su sportski entuzijasti i podržali su Halal kada je odlučila da krene nekonvencionalnim putem kada je u pitanju sportska karijera. Imala je samo 12 godina kada se oprobala u boksu i drugim borilačkim veštinama. Uporedo, naučila je karate, tekvondo, džiu džicu... Dok je studirala u Kaliforniji, imala je samo dve želje – da stekne fakultetsku diplomu i vrati se u Saudijsku Arabiju gde će žene podučavati borilačkim veštinama. Obuku za kik-boksera završila je u San Dijegu.

Halal ruši stereotipe da je boks agresivan sport i da je prikladan samo za muškarce; njen stav je jasan – sport nikada ne bi trebalo da bude kategorizovan na “muški” i “ženski”.

- Kontinuirano vežbanje ublažava agresivnost i doprinosi psiho-fizičkoj uravnoteženosti svake osobe – objašnjava Halal.

Da joj je bilo lako – nije. Morala je da se suoči sa nizom predrasuda, ali nije htela da odustane. Njen otac nije bio sasvim spokojan kada je Halal odlučila da pomeri granice i otvori teretanu; ipak, roditeljska ljubav nadjačala je zebnju.

  

 

Pre četiri godine otvorila je profil na Instagramu kako bi pratila rezultate svojih treninga; ubrzo je stekla veliki broj pratilaca, žena iz Saudijske Arabije koje su poželele da se bave boksom. Tako je Halal otvorila teretanu “Flag” koja radi šest dana nedeljno i u kojoj obučava svoje sunarodnice borilačkim veštinama i pruža im podršku u sprovođenju sportskog načina života. Danas, u njenom sportskom centru u Džedi devojke mogu da treniraju boks i kik-boks, ali i kros-fit i tabatu.

Ove jeseni saudijske vlasti odobrile su časove fizičkog vaspitanja u školama za devojčice. Halal je tu videla svoju šansu i odlučila da uvede program samoodbrane.

Pored roditelja, veliku podršku pružaju joj suprug sa kojim je u braku 12 godina, i njihov osmogodišnji sin koji je ponosan na hrabru i snažnu mamu.

Saudijska Arabija polako, ali sigurno napušta konzervativne okvire u kojima je "plivala" prethodnih decenija. Ono što je u zapadnom svetu aksiom kada je reč o jednakosti polova, u ovoj bliskoistočnoj zemlji tek je u povoju: ženama je tek odnedavno dozvoljeno da voze automobile i motocikle, da dolaze na sportske stadione i idu na fakultet bez pratnje oca ili braće. Utoliko je uspeh Halal Al Hamrani veći; uskoro će otvoriti teretanu i u glavnom gradu i tako proširiti biznis, ali i nastaviti da živi svoju strast.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Stiže Nova godina: Pretpraznična atmosfera širom Emirata (FOTO)

Istinita priča o ljubavi koja će vam ugrejati dušu

VIDEO GODINE: Vranjanac pokazao šta je motivacija!


;