BIRO PRIČE

U čast velikih šeika: Srpski slikar osvaja Emirate (FOTO)

Naš, a svetski priznat umetnik Bobo Ivanović, odgovara na veliki izazov – izradu portreta najvažnijih ličnosti iz istorije UAE

Na slikarskoj koloniji koja će ovog vikenda po prvi put biti održana na ostrvu Moon u Abu Dabiju učestvovaće mnogi umetnici sa ex-yu prostora. Poziv im je uputio slikar Bobo Ivanović, koji će iznova na prostorima Bliskog istoka pokazati svoj raskošni talenat, odavno prepoznat širom sveta. Ujedno, on će pružiti priliku svim nadarenim kolegama da preko platna i boja pokažu kako su doživeli ostrvo, a moguće je, kaže, i da će zajedničkim snagama uraditi i portret vlasnika ostrva.

U razgovoru za Naš Biro, Ivanović govori o tome kako je iz rodne Vojvodine uspeo da otvori vrata umetničkog sveta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), da radi portrete šeika Zajeda i šeika Muhameda i da kroz slikarstvo predstavi Srbiju u najlepšem svetlu u ovom delu Bliskog istoka.

  

Ko je organizator Vašeg dolaska u Abu Dabi?

- Na ovu ideju došao sam sa dvojicom mojih prijatelja koji su osnovali Serbian Business Council u UAE - Ognjenom Sudžumom i Aleksandrom Petkovićem. Poznajući prilike u UAE, gde vlada ekspanzija kulture i umetnosti, u novembru ove godine biće realizovana izložba na temu “U čast velikih šeika”.

Radili ste portret "Oca nacije", šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana. Koliko vremena ste utrošili da napravite portret, u kojoj tehnici ste radili i kakve su bile reakcije kada je portret bio završen?

- Portret "Oca nacije" započeo sam sa radom 2016. godine u svom ateljeu u Novom Sadu. Slika je galerijskog formata 2m x 120cm. Tehnika kojom je slika rađena je kombinovana; akrilne i uljane boje. Slika je do sada tri puta predstavljana publici u Abu Dabiju; prvi put prošle godine na ADIPEC sajmu i Formuli u Viceroy hotelu, kao i u hotelu Westin na Yas ostrvu, a povodom Nacionalnog dana UAE. Slika je izazvala burne ali pozitivne reakcije publike; bilo je i ponuda za otkup. Međutim, kako ova slika, tako i ostali radovi neće biti otuđeni do novembra, jer će tada biti održana izložba sa svim ostalim radovima.

 

  

Radili ste i portret vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koji je omiljen među članovima ex-yu zajednice u Emiratima. Koliko Vam je kao umetniku koji inspiraciju crpi u figurativnoj fantastici bilo teško da se fokusirate na drugačiji pristup izrade portreta?

- Portret šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma biće završen u narednih par meseci, a povodom navršetka 50 godina njegove vladavine Dubaijem. Kao umetnik figurativne fantastike ne mogu da ne priznam da je dosta teško ostaviti prisutne elemente figurativne fantastike, s obzirom na njihovu kulturu.

  

Zapadni svet je jedno, a istočni nešto sasvim drugo, počev od mentaliteta, preko načina života i doživljaja umetnosti. Od koga ste naučili kako da prepoznate šta je ono što će se šeicima dopasti i šta neće doživeti kao uvredu?

- Pre nego što sam počeo sa ovim ciklusom dosta sam pročitao o kulturi UAE, tako da ću na ovim kompozicijama isključivo koristiti elemente u vezi sa njihovom kulturom. Siguran sam da ne može doći do bilo kakve uvrede.

  

Imate crnogorske korene, a najveći deo života ste proveli u Vojvodini. Koliko Vam je život na Bliskom istoku "legao", šta Vam se najviše dopalo, a na šta niste uspeli da se naviknete?

- Moje poreklo je iz Crne Gore, ali sam rođen u Vojvodini. Pošto sam ostao u UAE, evidentno je da sam se na sve navikao, čak i na velike vrućine tokom letnjih meseci. Veoma su prijatni i otvoreni, komunikativni i dobri domaćini.

  

Veliki ste zaljubljenik u ribolov. Koliko Vam flaj fišing pomaže kao inspiracija u slikarstvu?

- Može se reći da sam od rođenja u sportskoj disciplini ribolova, s tim da sam poslednje tri decenije zaljubljenik u kraljevski sport flaj fišing po kome sam priznat u celom svetu. Taj kontakt sa prirodom i vodom je moja večita inspiracija za nova umetnička dela. Slikarstvo bez ribolova, kao i ribolov bez slikarstva, za mene su nepojmljivi.

BIRO

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Super-neboder – ponos Dubaija: Deveti rođendan Burdž Kalife

Dobre vesti: Er Arabija leti do Beograda iz Šardže

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike
;