BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Običaji povodom svetog meseca Ramazana

Stiži dani velikodušnosti, posta, molitve i oproštaja

Ove godine Ramazan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima počinje u drugoj polovini maja i trajaće do druge polovine juna. Iako tačan datum još nije saopšten, jer zavisi od položaja Meseca u Meki, najverovatnije će “pasti” 17. maja. Naime, mesec Ramazana počinje svake godine 10 dana ranije, a kako je u 2017. počeo 27. maja, za očekivati je da će Odbor za posmatranje položaja Meseca u Saudijskoj Arabiji ove godine najaviti upravo 17. maj kao datum početka ramazanskog posta.

Meka se smatra najvećim gradom u islamskoj religiji, jer je u ovom gradu rođen Poslanik Muhamed, i upravo iz tog razloga početak ramazanskog (ramadanskog) posta zavisi od vesti koja će stići iz Meke, a odnosi se na položaj Meseca.

Ukoliko ćete od druge polovine maja do druge polovine juna posetiti UAE kao turista ili ste se nedavno doselili u Emirate, trebalo bi da znate osnovna pravila ponašanja tokom ramazanskog posta.

  

  

1. Hrana, piće i cigarete

Nemojte jesti, piti ili pušiti u vreme posta na javnom mestu. Striktno poštovanje razamanskog posta obavezno je za sve, bez obzira na religiju. Ukoliko niste musliman, imaćete mogućnost da jedete na poslu, jer će menadžeri obezbediti posebnu prostoriju za tu namenu.

  

2. Pažljivo birajte odeću

Nemojte izlaziti u javnost u kratkim haljinama, suknjama i šortsevima. Takođe, zaboravite i na gola ramena. Ovo pravilo važi i ako se nalazite u hotelima, tržnim centrima, restoranima ili mestima gde se obavlja iftar (prvi obrok posle zalaska sunca).

  

3. Radna etika

Tokom meseca ramazanskog posta radno vreme skraćeno je za dva sata. Ukoliko zakazujete poslovne sastanke, potrudite se da to obavite ujutro, kada su ljudi manje umorni i mogu da se koncentrišu. Ne zaboravite da vernici od izlaska do zalaska sunca nemaju pravo ništa da jedu, pa čak ni da popiju kap vode.

  

4. Planirajte povratak sa posla i odlazak u restoran

U vreme kada sunce počne da zalazi, saobraćajne gužve su velike. Potrudite se da krenete kući ili ranije ili malo kasnije, kako ne biste gubili vreme u automobilu čekajući da stignete do željene destinacije. Takođe, izbegavajte rezervaciju večere u to doba, jer će većina restorana biti spremna da priprema i servira iftar.

  

  

5. Zaboravite na izlaske

Na mnogim mestima zabranjena je zabava uživo, plesni klubovi su zatvoreni, a u barovima se ne toči alkohol. S druge strane, u tržnim centrima uveče je velika gužva, pa pažljivo isplanirajte tajming za odlazak u šoping.

  

6. Suzdržite se od izliva nežnosti u javnosti

Držanje za ruke, grljenje i ljubljenje na javnom mestu u muslimanskim zemljama inače nije prihvatljivo. U vreme svetog meseca Ramazana na ovakvo ponašanje gleda se još rigoroznije.

  

7. Izađite uveče na bazar

Za vreme Ramazana bazari i pijace rade i noću. Prošetajte, obradujte sebe nekim tradicionalnim suvenirom i uživajte u druženju sa komšijama, prijateljima i kolegama, jer ćete mnoge od njih verovatno sresti na istom mestu.

  

8. Prijateljstvo i velikodušnost iznad svega

Ramazan je vreme zahvalnosti i milosrđa. Ukoliko vas neko od komšija ili kolega pozove na iftar, ni slučajno nemojte odbiti poziv; velika je čast provesti nekoliko sati po zalasku sunca u domu vernika. Naravno, na iftar nemojte ići praznih ruku. Iako je u većini domova iftarska trpeza bogata, obradujte domaćina nekom sitnicom ili pripremite hranu koju će domaćin moći da proba – baklavu, urmašice ili jednostavno ponesite voće.

Više običaja koji prate Ramazan pogledajte na OVOM LINKU

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

10 loših navika tokom Ramazana

FOTO-PRIČA: Zavirite u dom trgovca biserima iz 19. veka

Ukusi Bosne osvojili Kanadu: Burek govori sve jezike (VIDEO)


;