BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Zavirite u dom trgovca biserima iz 19. veka

Fascinantna kuća-muzej u Šarži ponovo je otvorena za javnost

“Bait Al Naboodah”, dom porodice trgovca biserima u Emiratima, izgrađena 1845. godine, posle dvogodišnje restauracije ponovo je otvoren za javnost. Dvospratna kuća, prepoznata kao arhitektonsko remek-delo, bila je u vlasništvu Obaida Al Šamsija, jednog od najznačajnijih trgovaca biserima u ovom delu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji je proširio posao na Indiju, Afriku i Francusku.

  

  

Kuća je sagrađena unutar prostranog dvorišta sa koralnim zidovima, a dizajn enterijera i eksterijera odlikuju dekorativne rezbarije u gipsu i drvetu. Dom porodice Al Šamsi izgrađen sa unutrašnjim sistemom hlađenja, što je pomoglo porodici da ostane u blizini mora tokom čitave godine, čak i kad bi većina ljudi odlazila u unutrašnja područja i oaze kako bi potražili spas od visokih temperatura. Al Šamsijev dom bio je jedna od najvećih zgrada u ovom delu Emirata, što je bio jedan od jasnih pokazatelja statusa njegove porodice.

  

  

Stručnjaci iz Šarža Instituta za kulturnu baštinu pažljivo su koristili kombinaciju tradicionalnih i modernih tehnika u procesu restauracije, tako da je obnovljena zgrada autentična onoj iz prošlosti.

  

  

Prilikom obilaska ove kuće-muzeja posetioci imaju priliku da vide opremu koja se koristila za merenje težine i veličine bisera u Šarži. Takođe, izložena je i zbirka arhivskih dokumenata koji otkrivaju poslove vlasnika kuće sa kompanijama, privrednicima i vladarima tog doba. Interaktivna postavka pokazuje značaj trgovine biserima u regionu.

  

  

“Bait Al Naboodah” predstavlja fascinantan arhitektonski primer koji oslikava nasleđe Šarže i podseća na vreme kada su stanovnici današnjih UAE živeli od lova na bisere i trgovinu. Nekada unosan posao u Emiratima prestao je da bude glavni izvor prihoda dvadesetih godina prošlog veka, kada je u Japanu otpočela proizvodnja bisera koji su po ceni postali daleko pristupačniji od onih koje su izronili “lovci na bisere”.

  

  

Radno vreme kuće-muzeja “Bait Al Naboodah” je od subote do četvrtka od osam do 20 sati, a petkom od 16 do 20 sati. Za decu do dve godine ulaz je besplatan, deca od dve do 12 godina plaćaju pet AED, a za sve ostale cena ulaznice iznosi 10 AED.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Muzej budućnosti – dragulj tehnoloških dostignuća (VIDEO)

Kuvajt: Novi zakon o boravišnoj dozvoli koji morate da znate

Razotkrivanje: Koliko vas je život u Dubaiju promenio?


;