BIRO PRIČE

Ramazan - mesec posta, molitve i praštanja

Ako vernik nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, ali uz jedan uslov...

Ramazan (Ramadan) je mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mesec muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mesecu, a ne prema Suncu.  

Ramazanski post svake godine počinje 10 dana ranije ili, tokom prestupne godine 11 dana ranije nego prethodne. Tako je svaki dan u godini u određenom periodu obuhvaćen postom.

Uzdržavanje od hrane, pića, loših misli i dela


Tokom trajanja Ramazana svi muslimani sveta uzdržavaju od hrane, pića, loših misli i dela od jutra (sufura) do večeri (iftara). Od njih se takođe očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela. Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Noć sudbine

Postoji verovanje da se sa početkom meseca Ramazana kapije Dženeta (raja) otvaraju, kapije Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) bivaju okovani. Veruje se da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija noć u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Svete knjige Kuran. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost "veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći". Reč je o, kako se veruje, noći kada se meleki (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oproštaj za manje grehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (verujući i nadajući se).

  

  

Za Ramazan se kaže da je "najmiliji gost" u svakoj muslimanskoj kući i da je vredniji od hiljadu drugih meseci. Post je skriveno ispoljavanje vere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemerja. Veruje se da tokom posta čovek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim. Kada se predaju postu vernici znaju da to čine zarad Boga i da on za to posebno nagrađuje. Jelo i piće dozvoljeni su tokom noći.

  

Sveta knjiga Kuran kaže da Ramazan ima četiri dimenzije - duhovnu, moralnu, solidarnu i zdravstvenu. Posta su oslobođeni deca, trudnice, dojilje i bolesni. Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza (molitve), iako se oni mogu obavljati i u kući.

Jednomesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju verskim dužnostima.

Tokom ramazanskih noći česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.
Posle 30-dnevnog ramazanskog posta nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

Povodom najznačajnijeg meseca u islamskom svetu, u većini firmi u UAE radno vreme je skraćeno kako bi vernici mogli da se posvete molitvi.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Mi znamo najbolje: Kolika je cena života u inostranstvu

Na usluzi turistima: BiH uvela jelovnike na arapskom

Korak po korak: Od Bosne do Katara

;