INFO BIRO

Korak po korak: Od Bosne do Katara

U svemu što radite, dajte sve od sebe. Uspjeh neće izostati.

                 

Otići ili ostati, vječita je dilema… Rizikovati ili ne, pokušati ili čekati, usuditi se ili ne, pitanje je s kojim se susreću brojni mladi nezaposleni ljudi u ex-Yu. Amar Hromo je imao posao u BiH, ali je želio nešto izazovnije i drugačije, pa je svoju sreću odlučio okušati u dalekom Kataru i redove u svojoj biografiji obogatiti novim iskustvom.

Rođen je 1989. godine u Sarajevu u kom je odrastao i završio fakultet; danas živi i radi kao project architect u Kataru. Evo zašto je otišao i koji su mu planovi za budućnost.

            

Obrazovanje

- Završio sam Arhitektonski fakultet u Sarajevu, dva ciklusa, bachelor i master studij. Moje obrazovanje kada je u pitanju arhitektura nije bilo ograničeno samo na fakultet. Još u osnovnoj školi, na predmetima tehničkog obrazovanja, pokazao sam zainteresovanost, a i nadarenost kako za tehničke nauke, tako i za slikarstvo i umjetnost. Još u tom trenutku sam znao da želim postati arhitekta, s toga je moje cjelokupno buduće obrazovanje bilo usmjereno prema arhitekturi - kaže Amar.

              

             

- Prvi korak ka ostvarenju mog sna bilo je upisivanje Srednje tehničke škole u Sarajevu, što je s’ obzirom na moje odlične ocjene u osnovnoj školi, i slabu reputaciju Srednje tehničke skole, naišlo na veliko negodovanje, kako kod nastavnika, tako i kod kolega. Nisam obraćao puno pažnje na to, već sam radio upravo ono što volim i što sam želio. Srednju tehničku školu u Sarajevu završio sam sa odličnim uspjehom i velikim pohvalama, i izašao sa zvanjem arhitektonskog tehničara. Sljedeći korak bilo je upisivanje Arhitektonskog fakulteta, što mi je i pošlo za rukom, a mogu s pravom reći da mi je predznanje iz srednje škole uveliko olakšalo kako sam prijem na fakultet, tako i buduće studiranje - kaže mladi arhitekta.

           

               

Prvi posao 

- Samo dva mjeseca nakon završetka studija našao sam se po prvi put sa druge strane katedre. Vrlo brzo sam se uklopio u cijelu priču i sav svoj rad fokusirao sam oko teze da sam i ja do jučer bio student, i da moram tako da se ponašam, da se u svakom trenutku stavim u poziciju studenta, i da na najbolji mogući način odradim svoj posao. U tim trenucima, najveću satisfakciju mi je predstavljalo to kada bi mi neko od studenata rekao da sam ga motivirao, ili da sam mu puno pomogao. Tek kada bih vidio da sam probudio želju u nekome da nastavi raditi na svom projektu, i da ga proba podići na veći nivo, bio bih zadovoljan svojim danom - rekao je Amar.

- Iako je rad sa studentima bio interesantan, u svakom slučaju edukativan, nisam osjećao u sebi da je to ono što želim da radim. Grizla me savjest upravo zbog toga što sam smatrao da mi treba puno više iskustva u struci da bih mogao na adekvatan način nekome od studenata prenijeti svoje znanje. Iako sa pravom mogu reći da sam se sa svojim tadašnjim iskustvom mogao mjeriti sa velikim brojem profesora na fakultetu, za mene to nije bilo dovoljno. Upravo zbog toga sam odlučio potražiti izazovniji posao, i dok sam jos mlad otputovati negdje i raditi upravo ono što želim da radim.

               

                          

Nova prilika za bolju budućnost

- Priliku za ovaj posao dobio sam zahvaljujući prijateljima koji su već bili u Kataru. Kompanija u kojoj su radili, a u kojoj sam trenutno i ja zaposlen, počela se razvijati, a samim tim javila im se i potreba za novim uposlenicima. Slanjem svog portfolia i CV-a glavnom manageru kompanije prošao sam u uži krug kandidata za poziciju arhitekte, a nakon obavljenog Skype intervjua i dobio istu. Moja potraga za poslom u Kataru se nije svodila samo na ovu kompaniju, još nekoliko mjeseci ranije kreirao sam listu potencijalnih poslodavaca sa adresom u Dohi i Dubaiju i na njihove email adrese proslijedio svoj portfolio sa kraćim pismom namjere. Na moje vlastito iznenađenje brzo sam dobio i odgovore i ponude za Skype intervjuom, a neki od njih su mi odmah ponudili i posao. Razlog zbog kog sam odabrao kompaniju u kojoj trenutno radim, a ne neku drugu, jer sam imao izbora, jeste to što je u njoj već bilo zaposleno nekoliko mojih prijatelja i poznanika, te sam smatrao da će mi to biti olakšica kod snalaženja i preseljenja u Katar.

    

Posted by Amar Hromo on Wednesday, March 25, 2015

                 

Ovako izgleda radni dan mladog arhitekte

- Ja sam svoj radni dan podijelio na posao i na ono poslije njega. Na taj način mi je mnogo lakše razmišljati i organizirati se. Radno vrijeme je od osam do 17, sa sat vremena obavezne pauze u toku dana. Jutarnji dio je mnogo opušteniji i atmosfera je lagana. Obično uz rad na projektima obavi se i po neki sastanak sa klijentima ili interno u uredu. Nakon pauze i ručka, svi su većinom koncentrirani na privođenje poslova kraju i završavanju radnog dana. Nakon završenog radnog vremena, ja obično odem da se odmorim na bazenu ili na trčanju. Večernji sati su rezervisani za izlaske.

               

              

Ovo je poruka koju je uputio svima:

- Nije bitno da li planirate napustiti svoju zemlju ili ostati u njoj, nije bitno da li ste zadovoljni situacijom u kojoj se nalazite ili niste. Najbitnije je sagledati stvari onakve kakve jesu i živjeti život onako kako želite da ga živite. Korak po korak, uz veliki trud i veliko zalaganje i najveće se planine pomjeraju. Ne treba nikada odustajati u svojim namjerama i ne treba dozvoliti nikome i ničemu da vas sputava u ostvarenju vaših snova

                 

Detaljnije pročitajte OVDJE

                

BIRO

                 


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                     


Preporučene priče:

Podvig Nemanje i Darka: 160.000 koraka kroz pustinju! (FOTO)

Učenje na daljinu – uspešno i lako!

Ex-yu nostalgija: Klikeri - igračka našeg detinjstva