INFO BIRO

Učenje na daljinu – uspešno i lako!

Srpski stručnjaci osmislili su zanimljiv program učenja preko interneta koji može da bude koristan i nama u dijaspori.

Poslednjih godina IT sektor u Srbiji postao je najsnažnija privredna karika. Naši stručnjaci iz ove oblasti izuzetno su cenjeni i širom sveta, čemu svedoče uspesi koje su postigli “CreITive”, “Comtrade”, “Nordeus”, “PIN computers”...

U želji da pomognu osnovcima i budućim akademskim građanima Srbije, ekipa entuzijasta predvođena diplomiranim inženjerom elektrotehnike Zoranom Jakovljevićem osmislila je obrazovni portal Učenje na daljinu, preko kog učenici mogu da se pripreme za prijemne ispite za srednje škole, a budući studenti za Pravni i tehničke fakultete.

I to nije sve! Ako ste oduvek želeli da naučite da svirate gitaru, sada imate odličnu priliku da ispunite taj san, ma gde da ste!

Jakovljević je sa dr Vladimirom Filipovićem (vanredni profesor na MATF) i njegovim saradnicima programerima koji su radili na svim funkcijama portala, dr Aleksandrom Karteljom (docent na Matematičkom fakultetu) i Igorom Halilovićem, kao i dizajnerom Markom Cvetkovićem, osmislio aktuelni izgled i funkcionalnost portala. U izradi prvobitnog izgleda sajta i prvim marketinškim aktivnostima učestvovali su i Ivan Nikolić i Miloš Vučijak, i drugi spoljni saradnici iz agencije “Baterija studio”.

Zahvaljujući njima, roditelji više ne moraju da izdvajaju velike sume novca kako bi pomogli svojim školarcima da polože tzv. malu maturu ili upišu željene studije.

  

Prvi koraci

- Ideja o portalu formirana je postepeno – kaže inženjer Jakovljević za Naš Biro. - Radeći u obrazovanju, susreo sam se sa pojmovima distance learning i e-learning koji su skoro sinonimi, mada među njima ima jasnih razlika. Kao rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih sam, zajedno sa saradnicima, osmislio i izveo projekat “Uvođenje učenja na daljinu u sistem profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju” (nastavnika).

Diplomirani inženjer elektrotehnike Zoran Jakovljević

  

Taj projekat je rađen na LMS Moodle platformi, koja je besplatna i najrasprostranjenija na svetu. Izabrana su tri seminara iz ponude seminara za nastavnike i zajedno sa njihovim autorima pripremljena za izvođenje na ovaj način, učenjem na daljinu. Projekat je bio uspešan i poslužio je za pravljenje kriterijuma za izvođenje seminara na ovaj način, jer je institucija Zavod za unapređivanje obrazovanja (ZUOV), čiji je Centar za profesionalni razvoj organizaciona jedinica, bila zadužena za odobravanje seminara.

  

Kurs gitare

Po napuštanju Zavoda, Zoran je nastavio da se bavi svojom strukom, radeći kao elektro-inženjer. Ideja o učenju na daljinu nije mu dala mira, naročito kada je u leto 2011. naišao na sajtove na kojima se može učiti sviranje gitare putem video-klipova. Pola godine kasnije pozvao je gitaristu i prijatelja Branka Trijića i predložio mu da naprave kurs gitare koji će prodavati na isti način.

- Branko je već imao zavidno sviračko iskustvo, kao i iskustvo u držanju privatnih časova. Od 2012. do 2013. smo, zajedno sa Reljom Svilarom eksperimentisali snimajući u improvizovanom studiju da bismo izvukli maksimalnu percepciju za posmatrača, odnosno budućeg polaznika – priča sagovornik Našeg Biroa.

Domen ucenjenadaljinu.com registrovao je u novembru 2011, imajući pri tome viziju da će se na tom portalu odvijati kursevi za sve uzraste, odnosno za potrebe podrške učenicima i studentima koji su još u obrazovnom sistemu, kao i kursevi u kojima bi nudili znanja i veštine koji su zanimljivi dovoljno velikom broju ljudi, kao što je, na primer, kurs gitare.

- Paralelno sa razvojem ideje i snimanjem kursa gitare, zahvaljujući poznanstvu sa Vladimirom Filipovićem, vanrednim profesorom na Matematičkom fakultetu, počeli smo sa osmišljavanjem izgleda i funkcija budućeg obrazovnog web-portala. Osnovna ideja bila je da ne koristimo nijedan od postojećih LMS kao što je Moodle, već da krenemo od “ledine”, da se piše program iz početka i da se prilagođava potrebama klijenata u zavisnosti od kursa, kao i potrebama vođenja evidencije o prodatim paketima. Toga se pridržavamo i danas. Cilj je bio da maksimalno pojednostavimo procedure na sajtu koje su potrebne za kupovinu i korišćenje kurseva, kao i da učimo na sopstvenom iskustvu u radu sa klijentima.

 

 

“Probijanje leda”

Matematika kao kurs se nametnula, jer je to predmet koji zaheva najviše dodatnog rada sa nastavnicima -privatnih časova, dopunske i dodatne nastave, kurseva...

- Znajući da se Srđan Ognjanović već interesovao da mu neko pripremi takvu platformu, obratio sam mu se 2013. sa idejom da napravimo kurs matematike za prijemni u srednje škole. Brzo smo se dogovorili i nastavili da tražimo adekvatne predavače za sve ostale predmete za prijemni za srednju školu (srpski, fizika, hemija, biologija, istorija i geografija). Naravno, postavili smo kriterijume kojih smo se pridržavali; svi predavači su prošli audiciju radi procene kako se snalaze i kako deluju pred kamerama. U timu okupljenom oko svakog predmeta je bar jedan nastavnik koji je bio član komisije pri ZVKOV i Ministarstvu prosvete u izradi “Standarda za kraj osnovnog obrazovanja” prema kojima se vrši izbor pitanja za završni ispit – navodi Jakovljević.

Tako je kurs pripreme za Završni ispit 2014, odnosno sedam kurseva za svaki od predmeta koji se polažu, bio prvi paket koji je lansiran krajem aprila 2014.

  

 Kvalitet iznad svega

- Ideja je bila da kroz ove kurseve polako upoznajemo generacije koje dolaze sa ovakvim sistemom učenja, da bismo ih ubuduće imali kao potencijalne stalne klijente. U to vreme je već bilo u ponudi nekoliko sajtova sa sličnom tematikom, i to besplatnih, ali sa diskutabilnim kvalitetom ponude. Odlučili smo da damo cenu, da bismo obezbedili održivi razvoj ovog projekta. Takođe, novac unosi ozbiljnost u odnose “prodavac – klijent”, dajući pravo klijentu da zahteva veći kvalitet za svoj novac. Da smo bili u pravu vidi se iz sudbine besplatnih kurseva na ovu temu, izgledaju isto kao pre pet godina – ističe naš sagovornik.

Formirajući cenu vodili su računa i o platežnim mogućnostima većine roditelja koji žive u Srbiji. Projekat je za veoma kratko vreme pokazao opravdanost.

Kako navodi inženjer Jakovljević, pojedinačno najprodavniji su kurs srpskog jezika za Završni ispit koji pokriva gradivo gramatike i pravopisa od 5. do 8. razreda osnovne škole i Matematika za prijemni za tehničke fakultete, koji su obeleženi fantastičnim predavačkim umećem Nadežde Kirovski i Srđana Ognjanovića, nastavnika Matematičke gimnazije već više od tri decenije i plodnog autora udžbenika i zbirki za osnovnu i srednju školu, kao i niza seminara za nastavnike matematike.

Dobra vest za nas u dijaspori je da ne postoje tehničke prepreke za kupovinu programa. Tako, ukoliko želite da vaše dete nauči srpski jezik ili da vi naučite da svirate na gitari, to je moguće da obavite iz svog doma.

  

 

Držanje časova uživo

Platforma “učenje na daljinu” uskoro će postati još bogatija.

- Plan je da do 1. maja 2016. aktiviramo testiran i spreman za komercijalnu upotrebu sistem za držanje časova uživo, odnosno konsultacije uživo na bilo koju temu, uključujući pre svega predmete koji već postoje u ponudi. Kurs gitare će 1. maja biti odvojen na adresi www.kursgitare.com, gde će biti moguće imati i časove uživo u direktnoj komunikaciji sa Brankom Trijićem. Početak septembra 2016. je planirani rok za nove ponude u formi video-tutorijala i testova. Tako će đaci od petog do osmog razreda moći da uče gradivo iz matematike, fizike, hemije, srpskog, biologije, istorije i geografije. Gimnazijalci sa prirodno-matematikog smera moći će da uče gradivo iz matematike, fizike i hemije za prva dva razreda, a njihovim vršnjacima koji su se odlučili za društveni smer u gimnazijama biće dostupno gradivo iz srpskog i stranih jezika - engleskog, nemačkog i ruskog jezika – zaključuje Jakovljević.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Podvig Nemanje i Darka: 160.000 koraka kroz pustinju! (FOTO)

Školovanje u Dubaiju: Učenje je lako, ali - skupo!

Mali Svet: Pomoć najmlađima - dolar na dan