BIRO PRIČE

Školovanje u Dubaiju: Učenje je lako, ali skupo (FOTO)

Ako planirate da živite u Emiratima sa djecom, ovo morate da znate...

Niste još roditelj ili imate bebu, a živite u Dubaiju? Nema veze, ne preskačite tekst, trebaće vam prije nego shvatite šta se dešava!

Pronalazak škole u Dubaiju nije nimalo lagan zadatak. Dijete će vam morati ići u privatnu školu. Na vama je da izaberete hoće li to biti škola sa britanskim, američkim, internacionalnim, njemačkim ili nekim drugim programom. Koju god da izaberete, pripremite se da platite puno: za godinu - i do 100.000 dirhama (malo više od 25.000 eura) u nekim školama!

Mislite na vrijeme

Ne zaboravite da obiđete nekoliko škola kad vam dijete tek čestito progovori! Liste čekanja su preduge, osigurajte mjesto u boljoj školi na vrijeme! (Čitaj: 2-3 godine ranije).

Dobronamjeran savjet je da prilikom pregovora za posao od poslodavca tražite da plati bar dio školarine ako to nije navedeno u ugovoru, pa makar da vam beba ima tek pet mjeseci! Jer vrijeme brzo prolazi, a kad budete upisivali dijete u školu, možda vam bude kasno za promjenu ugovora.

I za škole vrijedi pravilo: koliko para, toliko muzike! Uglavnom su bolje škole i skuplje.

Bilo bi idealno da je škola blizu mjesta stanovanja, jer biste zbog saobraćajnih gužvi mogli provoditi nekoliko sati u vožnji. U ovom slučaju je školski autobus jos gore rješenje, jer bi dijete ostalo “pola dana na cesti”.

Sistem obrazovanja

Mi smo izabrali školu sa britanskim programom, jer smo tada naivno vjerovali da bi nam se dijete najlakše prilagodilo na naš školski sistem kad se jednom vratimo... Sada znamo da prilagodba ne bi bila nimalo lako i da to nema veze sa školskim programom. Jednostavno, ove škole i naše škole su drugačije, pa koji god program da je u pitanju.

Neko misli da je previše što djeca u prvom razredu već čitaju i pišu, jer su to već savladali u pripremnom razredu, ali ja to ne bih rekla. Nema prisile, sve se kroz igru savlada iako u prvi razred krenu sa pet godina. Oni su sretni, a to je najbolji pokazatelj stanja!

Internacionalna druženja

Razredi ne broje puno učenika i već odmalena se stvaraju prijateljstva. Sa šest-sedam godina počinju ozbiljnija druženja, kada se prespava kod drugara.

Iako nemaju mogućnost da sami odu pješke do škole, opet su samostalni. Rano počnu rođendanska slavlja na kojima je običaj da ostanu sami, pa roditelji dođu po njih kad se sve završi.

Ono što je najveće bogatstvo je što ova djeca ne znaju za predrasude! Oni ne gledaju odakle je ko, kako se zove i koje mu je boje koža! A i kako bi? U razredu kod mog mlađeg sina od 21 đaka, bilo je u jednom trenutku 16 različitih nacija! Samo su falili “mali zeleni”!

Loša strana je što se dešava da se baš najbolji drug odseli, jer je Dubai često tranzit za mnoge. Ali nakon dva-tri loša iskustva i nekoliko proplakanih noći, djeca se i na to naviknu, pa im više ne pada teško kad neko napusti Dubai.

Ekskurzije

U trećem razredu jednu noć “kampuju” u školi u svom razredu, a od četvrtog kreću na putovanja. Prvo u druge Emirate, a u sedmom razredu u Evropu. Sve to utiče na osamostaljivanje i pripremu za fakultet.

Većina dubajćanskih školaraca ne studira ovdje, već u Evropi ili Americi. Ne bi bilo loše početi uplaćivati fond za fakultet već sad. Mala svota koja će za deceniju-dvije dobro doći!

Ali o tome ćemo nekom drugom prilikom...

Alma Vukić

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.  

Najčitanije priče:

1. 33 istine koje će vas pogoditi pravo u srce: Šta sam naučio posle odlaska iz Srbije

2. Priče sa Bliskog Istoka: Nezaposlena u Emiratima

3. Moja arapska avantura: Od odmora do posla

;