BIRO PRIČE

Ex-yu nostalgija: Klikeri - igračka našeg detinjstva

Nekada se dan nije mogao zamisliti bez njih.

        

Pre pojave računara i video igara, igrali smo se napolju. Među popularnijim igrama bili su klikeri (pikule, klikeri, špekule, frenje...), piše hiperion. Ko se njima nije igrao ili ih makar skupljao, ne zna šta je detinjstvo!

Stakleni, metalni ili porculanski…, bili su opsesija pre svega dečaka, kojima je bilo potrebno desetak metara kvadratnih zemljane površine, kao i rupa (roša), koju su pravili koncetričnim kruženjem đona cipele ili patike.

       

            

Uz ovu igru često bi se zaboravljalo na vreme, a majke dečaka vežbale su krajnji kapacitet glasovnih mogućnosti dozivajući svoje sinove na večeru. 

Klikeri su imali i nuspojavu – spoljna strana šake bi često ispucala, a ponekad bi se stvorile i rane, pa bi bila neophodna pauza u igranju od nekoliko dana, kako bi se rane zalečile.

Klikeri se dele po veličini i po vrsti, tačnije materijalu. Tako imamo staklence, porcelance, mermerce, naftalince, gvozdence, džombe, vodence…

           

            

Klikeri se najčešće igraju 'u klikere', odnosno pobednik uzima kliker onog koji je izgubio. Može se igrati i reda radi, ali to brzo dosadi. Važno je znati i značenje reči “opelješiti”. Kada vas neko “opelješi”, znači da ste jednostavno ostali bez svih klikera.

            

         

Postoji više načina igranja, kao i više vrsta pravila. Evo jedne varijante:

Igrači naizmenično, sa određene udaljenosti, bacaju klikere prema rupi -roši. Igrač koji je bacio bliže roši kliker ili je ubacio u nju iz prve, igra prvi. Igranje se sastoji u tome što se mora prvo kliker ubaciti u rošu, a potom pogoditi protivnički kliker ("tuširati ga") i tada je igrač pobedio i uzima protivniku kliker, ukoliko su igrali u njega. Igrač koji je u roši, može pozvati protivnika "na kratke". To znači da oni naizmenično igraju do tri poteza jedan prema drugome (bez prava udaljavanja od protivnika) - a sve radi lakšeg pogotka. Takođe, igrač koji je u roši može pozvati protivnika "na dva", što znači da protivnik može da igra dva puta, s tim da ga izbaci iz roše. Ukoliko ga ne izbaci, igrač koji je u roši može igrati dva puta za redom. 

Na prvo čitanje zvuči malo komplikovano i zamršeno, ali nije. Zato, skupljajte i igrajte klikere. Podsetimo se detinjstva. :)

 

               

BIRO

         


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                


Preporučene priče:

Jugonostalgija: Da li i vama nedostaje SFRJ? (VIDEO)

Kraj takmičenja: Najbolja evropska destinacija za 2016. je...

Jahorina pod snegom iz ptičje perspektive

Povezane teme: nostalgija ex-Yu klikeri
;