BIRO PRIČE

10 loših navika tokom Ramazana

Tokom meseca duhovnosti, praštanja i posta trebalo bi da se uzdržavate od loših navika koje utiču na psiho-fiziko zdravlje.

1. Nemojte jesti previše kada dođe vreme za iftar. Bolje je da popijete čašu tople vode u malim gutljajima pola sata pre prvog obroka. Voda će pospešiti čišćenje organizma.

2. Nemojte se buditi ljuti, jer ćete biti loše raspoloženi tokom čitavog dana. Potrudite se da pronađete unutrašnji mir i u tom duhu provedite ne samo period Ramazana, već celu godinu.

3. Nemojte ići na spavaje odmah posle iftara. Vaš metabolizam će biti usporen, pa se može desiti da se brzo i lako ugojite.

4. Prvi čaj popijte najmanje dva sata posle iftara. Ukoliko ga popijete odmah posle prvog obroka, ubrzo ćete opet biti gladni.

5. Slatkiše pojedite tek tri sata posle prvog obroka. Tako ćete sprečiti nagle skokove šećera u krvi.

6. Izbegavajte polazak u džamiju "u pet do 12", jer ćete biti manje oprezni za volanom zbog žurbe. Najbolje je da krenete u najbližu džamiju 30 minuta pre početka molitve.

7. Nemojte jesti puno proteina, jer ćete narušiti uobičajeni proces varenja i izazvati zatvor. 

8. Nemojte sve vreme gledati TV program. Odaberite jednu ili dve TV stanice čiji ćete program pratiti, ali samo povremeno. Ramazan nije mesec rasipanja - budite umereni u svemu, pa i u gledanju TV programa.

9. Izbegavajte kupovinu u vreme Ramazana, jer je potražnja povećana, a trgovci to koriste - na vašu štetu.

10. Izbegavajte odlazak na spavanje posle ponoći. Bolje idite na počinak ranije, da bi organizam mogao da se odmori i da ne biste mučili muku sa glavoboljama i neraspoloženjem.

BIRO/Saudigazette

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Radno vreme "Rolling Pina" u vreme Ramazana

15 stvari koje bi trebalo da znate o svetom mesecu

Ramazan - mesec posta, molitve i praštanja


Povezane teme: Ramazan Ramadan zdravlje saveti
;