INFO BIRO

Ukusi Bosne osvojili Kanadu: Burek govori sve jezike (VIDEO)

Nađa Makota u Torontu okuplja ex-yu populaciju, ali i strance koji su oduševljeni našom kuhinjom

Reporter kanadske CBC televizije posjetio je prodavnicu “Mak European Delicatessens” u Torontu. U ovom carstvu ukusne hrane moguće je kupiti brojne proizvode sa prostora ex-Yu, ali i uživati u bureku i drugim bosanskim pitama, spremljenim po tradicionalnim recepturama. Suvlasnica "Mak European Delicatessens" je Nađa Makota, čiji su roditelji odavno došli u Kanadu.

Za proteklih 15 godina, od kada je prodavnica otvorena, kupci dolaze po svjež sir, tegle ajvara, burek i ćevape.

- Kada su moji roditelji otvorili ovu prodavnicu, bilo je tek nekoliko sličnih prodavnica. Ovo je okus Balkana. Ljudi dolaze sa šireg područja Toronta ovamo, jer se žele osjećati kao kod kuće - izjavila je Nađa.

  

  

Novinar CBC-a u tekstu pominje da se sjeća, dok je odrastao, da je automobilom prolazio pored velikog svijetlećeg znaka prodavnice, ali je tek prije desetak godina prvi put ušao tamo:

- Od tada do danas tri namirnice redovno stoje u mom frižideru - svježe pripremljen feta sir, dimljena govedina i ajvar. Obavio sam nekoliko posjeta prije nego sam se "usudio" otići do zadnjeg dijela prodavnice koji je pretvoren u mali restoran gdje sjedi nekoliko ljudi. Na meniju se nude poznata balkanska jela: ćevapi, sirnica, pljeskavice i suđukice. Tu možete okusiti i svježe pečen burek. Pita može biti od sira, sira i krompira, zelja, i mesa. Takođe, služi se uz časicu jogurta. Jedete ga sa svojim rukama, bez escajga i zaljevate časicom jogurta. Nađa Makota mi je kazala da je burek vreo i da budem oprezan. Svježe pečen burek teško je naći bilo gdje u Torontu.

  

Nađa zapošljava dvije žene koje pripremaju pitu svaki dan, rolaju jufku i stavljaju ih u tepsiju. To je recept koji generacijama se prenosi

- Ovako je moja majka znala praviti burek dok smo živjeli u svojoj zemlji. Ona je to naučila od svoje majke. Moj cilj je očuvati tradiciju spremanja bureka dok god budem živjela u Kanadi - rekla je Makota. 

  

  

Pogledajte reportažu klikom OVDJE

BIRO/CBC


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Zavirite u dom trgovca biserima iz 19. veka

VIDEO: Najljepša prezentacija Bosne i Hercegovine u pustinji

FOTO-PRIČA: Brodovi u boci – umetnost koja ostavlja bez daha