BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Brodovi u boci – umetnost koja ostavlja bez daha

Podgoričanin Dragan Marković, mašinski inženjer po struci, veliki je zaljubljenik u umetničko modelarstvo i jedini u Crnoj Gori koji izrađuje modele ratnih brodova u boci

Izrada maketa brodova nešto je što je posebno popularno na Crnogorskom primorju i skoro da nema doma na crnogorskoj obali, a da nema bar jednu maketu nekog broda. Dragan Marković iz Podgorice otišao je korak dalje. On modele ratnih brodova pravi u staklenim bocama.

- To se zove umetničko modelarstvo. Time se bavim otprilike 30 godina i za to vreme sam napravio preko 30 istorijskih modela jedrenjaka iz perioda od 15. do 19. veka. Jedini sam u Crnoj Gori, a ovo je retko zanimanje i u svetu. Postoje dva načina za izradu ovih modela brodova u boci. Jedan je primitivan, kako su radili mornari Kristofera Kolumba. Sve se natrpa u bocu, kompletan brod, sa jedrima i jarbolima koji su oboreni. Ja to radim na drugi način, deo po deo, sa svim elementima i podsklopovima koji čine taj brod prepoznatljivim. 

  

  

U njegovom domu u Podgorici nalaze se modeli 17 istorijskih brodova. Svaki brod, kako kaže Dragan, ima svoju priču i valjan razlog zašto je napravljen. Tako izrada jednog broda traje mesecima:

- To traje otprilike od tri meseca do sedam meseci, zavisno od toga koliko je taj brod opremljen, koliko je bio bogat, naoružan. Ja ih radim sa svim detaljima, originalno, sa svim bojama, zastavicama, muzama zaštitnicama broda. Svaki je brod priča za sebe. Ja imam od ovih 17 koji su sada ovde, pet admiralskih brodova, admirala Kristofera Kolumba, Magelana, Matije Zmajevića, zatim jednog holandskog admirala - ističe Dragan. 

  

  

Radni prostor u kući Markovića ispunjen je brodovima u boci. Dragan, dok priča o brodovima, pokazuje da odlično poznaje i istoriju. Njegov prostor krase holandski brod princ Viljem, španski brod Orijente, kao i ruski brod Goto predestinacija. Tu su, naravno, i mnogi drugi brodovi smešteni u bocama. Govoreći o holandskom brodu princ Viljemu, čiji je model napravio, Dragan kaže da je reč o brodu koji je pripadao linijskim brodovima. Reč je o najvećim brodovima sa pogonom na vetar

- Brod je iz 1691. godine. Napravljen je da plovi za Indiju, a tada su Englezi i Holanđani bili u zategnutim odnosima, ratnim, zbog kolonija u Indiji. Kasnije su te tenzije splasnule. Odmah pored, nalazi se i model španskog broda Orijente, koji je pripadao klasi galeon, iz 17. veka. Veoma je interesantan, jer ima pet skulptura koje sam napravio na njemu, to su njegove muze zaštitnice, sa tri jarbola su obično i ovaj je imao 48 topova - kaže Dragan.

  

On je napravio i model ruskog broda Goto predestinacija, što se sa ruskog prevodi kao Božije predskazanje. Brod je iz doba Petra Velikog, a napravljen je 1700. godine.  

- Ne  bih počinjao da radim neki brod ako nema neku interestantnu priču, ima tu mnogo priča koje su interesantne, autentične - ističe Dragan.

Izradu brodova u boci prvi put je, kaže, video kod jednog svog prijatelja koji je tada jedini u Crnoj Gori izrađivao ove umetničke predmete. Od razmera grlića na boci zavisi i kakav će biti razmer delova broda, pa i celokupan rad.

 -Jedino što ja nabavim je boca. Sve ostalo radim sam. Svaki delić broda, pa na kraju i sam čep kojim se boca zatvara. Zato su ti brodovi i unikatni i zato ne postoje dva ista - kaže  Marković.

BIRO/Radio Sarajevo

Foto: Agencija Anadolija


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Top 10 Ginisovih rekorda u Emiratima

Veličanstveno: Lepote Crne Gore snimljene dronom (VIDEO)

Srbija za dijasporu: Preuzmite udžbenike za osnovce


;