SAVETI

Koja prava dobijaju trudnice po novom Zakonu u Emiratima

Novopečene mame imaju pravo na dodatnih 15 dana uz pola plate, uz dodatnih 45 dana neplaćenog odsustva u slučaju bolesti

Novi zakon koji reguliše rad u privatnom sektoru u UAE daje veća prava ženama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ocenjuju pravni stručnjaci.

Savezni dekret-zakon broj 33 iz 2021. godine opisan je kao jedno od „najvećih ažuriranja“ zakona koji regulišu radne odnose i zamenjuje prethodnu uredbu koja je postojala od 1980. godine. Ženama se daju veća prava, posebno trudnicama i novopečenim majkama, uz porodiljsko odsustvo uvećano za najmanje 30 odsto.

Poslodavcima je dozvoljeno da po sopstvenom nahođenju daju duži odmor za novopečene majke, ali nova pravila preciziraju minimalni broj dana koje zaposlene žene imaju pravo da koriste za porodiljsko odsustvo.

Prema važećem zakonu, porodiljsko odsustvo je bilo 45 dana uz punu platu za one koji rade u privatnom sektoru. Sada poslodavci moraju ponuditi najmanje 45 dana uz punu platu plus još 15 dana uz platu od 50 posto.

Advokat iz Dubaija Ljudmila Jamalova opisala je promene kao "ogroman korak napred".

- Novi zakon definitivno nudi bolje beneficije zaposlenim ženama - ocenjuje Jamalova. - Porodiljsko odsustvo je produženo za 30 odsto, što ga stavlja u rang sa pravilima DIFC-a za majke.

Komplikacije 

Po završetku osnovnog porodiljskog odsustva, žene mogu da uzmu još 45 dana bez plate ako je njeno dete loše ili ako iz zdravstvenih razloga majka nije u mogućnosti da se vrati na posao.

Izostanak sa posla može da bude u kontinuitetu ili povremen, a bolest se mora dokazati lekarskim uverenjem.

Novim zakonima je takođe predviđeno da zaposlena žena i dalje ima pravo na porodiljsko odsustvo u slučaju da rodi mrtvo dete u bilo kom trenutku od šestog meseca trudnoće nadalje. Ovo takođe važi ako beba premine u bilo kom trenutku tokom perioda porodiljskog odsustva.

Ako se beba rodi sa invaliditetom, što znači da joj je potrebna stalna nega, majka može da uzme dodatno odsustvo od 30 dana uz punu platu posle osnovnog porodiljskog odsustva, a to se može produžiti za 30 dana bez naknade.

Novi zakon takođe navodi da muškarci u privatnom sektoru mogu tražiti pet dana roditeljskog odsustva. Ovo je ranije bio slučaj u nekim emiratima, ali se sada odnosi na cele UAE.

Trenutno, žene koje rade u vladinim odeljenjima u UAE imaju plaćenu pauzu od 90 dana.

Zaštita od poslodavaca 

Novi zakon takođe štiti zaposlene žene u privatnom sektoru od otpuštanja jer su trudne.

Član 30.8 zakona kaže: „Zaposlenoj ženi nije dozvoljeno dati otkaz ili opomenu zbog trudnoće, dobijanja porodiljskog odsustva ili odsustva sa posla u skladu sa odredbama ovog člana“.

Advokat Jamalova ovu klauzulu opisuje kao "revolucionarnu".

- Tokom godina imali smo mnogo klijenata koji su nam se javljali sa tvrdnjama da su otpuštene zbog trudnoće ili zato što žele da uzmu porodiljsko odsustvo - kaže Jamalova.

Kada se žene vrate sa porodiljskog odsustva, imaju pravo na jedan ili dva odmora dnevno kako bi dojile svoje dete, sve dok trajanje dva perioda ne prelazi sat vremena. Ovaj dodatak traje dok beba ne napuni šest meseci.

Povratak na posao

Nova fleksibilna pravila rada znače da će povratak na posao takođe biti manje stresan proces za novopečene mame.

Novim članovima Zakona o radu uvešće se tri nova tipa rada u UAE, uključujući rad sa skraćenim radnim vremenom, što bi moglo odgovarati ženama koje se vraćaju na posao.

Takođe će biti dozvoljen privremeni rad ili rad zasnovan na projektima, plus fleksibilan rad, sa zaposlenima koji mogu da rade određeni broj sati ili određenim danima, ili ograničenim projektima.

Abdulrahman Al Avar, ministar ljudskih resursa i emiratizacije, rekao je da je novi zakon osmišljen „u pripremi za narednih pedeset godina“ i „da se najbolje nosi sa promenama u radnom svetu“.

Zakon će stupiti na snagu 2. februara 2022. godine.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene

Dubai: Koja su vaša prava ako dobijete otkaz?

Kad radnik može da napusti poslodavca bez kazne?


;