SAVETI

Kad radnik može da napusti poslodavca bez kazne?

Ukoliko nameravate da se zaposlite u UAE, ovo su zakonske odredbe koje bi trebalo da znate

Otkako su građani ex-Yu otkrili Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kao državu u kojoj mogu da se zaposle i započnu novi život, sve je više onih koji kreću "trbuhom za kruhom" u nadi da će pronaći posao na Bliskom istoku. Ali, zakoni koji važe u ovom delu sveta umnogome se razlikuju od zakona koji važe na prostorima Balkana, te bi zbog toga trebalo biti dobro informisan pre nego što se zaputite da pronađete posao u UAE.

Ukoliko ste u Emirate stigli sa vizom za posetu i našli posao, ali ste u međuvremenu dobili bolju poslovnu ponudu, a prethodni poslodavac vam nije obezbedio adekvatnu dokumentaciju, nema prepreka da pređete kod drugog poslodavca.

Naime, Zakon je tu vrlo jasan - u UAE je nezakonito raditi na vizi za posetu ili turističku vizu. Do trenutka kada zaposleni počne da radi, poslodavac bi trebalo da podnese zahtev za boravišnu vizu i radnu dozvolu. Bilo koja kompanija koja zaposli osoblje bez vize može da bude kažnjena do 50.000 AED i da se suoči sa problemima u obezbeđivanju viza u budućnosti. Osoba koja radi bez vize nema zaštitu prema Zakonu o radu UAE i takođe može da bude kažnjena i potencijalno deportovana.

Ukoliko nemate legalno zaposlenje možete da napustite kompaniju u bilo kom trenutku; kompanija u kojoj ste radili ne može ništa da preduzme jer je prekršila zakon. Poslodavac ne može da kazni, zabrani ili prisili radnika da napusti zemlju.

Prilikom zaposlenja, neophodno je da kompanija obezbedi odgovarajuću boravišnu vizu i radnu dozvolu, što će radniku omogućiti da živi i radi legalno u UAE i da se poziva na odredbe Zakona o radu.

Zakon u UAE je vrlo jasan: da bi se zaposlili, svi stranci moraju da imaju boravišnu vizu i radnu dozvolu. Vizu može da obezbedi poslodavac, supružnik ili drugi zakonski sponzor, a poslodavac mora da obezbedi radnu dozvolu.

Nema izuzetaka u tome, mada se podrazumeva da je uslov da se formalna prijava podnese u trenutku započinjanja zaposlenja, što omogućava kratak grejs period za završetak procesa. Nije dozvoljeno podnošenje zahteva za boravišnu vizu ili radnu dozvolu nakon isteka probnog perioda.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata ozbiljno shvata ovo pitanje i 2007. godine izdala je federalni dekret br. 7, kojim je izmenjen zakon o imigraciji i povećana je kazna za poslodavce koji ne pribave odgovarajuće vize i dozvole za osoblje na 50.000 AED po zaposlenom sa 10.000 AED. Ovo je još uvek na snazi. Pored toga, poslodavci mogu dobiti još jednu kaznu od Ministarstva ljudskih resursa i emiratizacije od 50.000 AED. 

Ukoliko je poslodavac u slobodnoj zoni, organ slobodne zone može da izrekne novčanu kaznu. Ako poslodavac ponovi prekršaj, kazne se mogu povećati. Protiv vlasnika kompanije u inostranstvu može se pokrenuti krivični postupak, kao i deportacija. Ako je vlasnik državljanin UAE, može dobiti zatvorsku kaznu.

Zakon takođe kaže da kaznu ne dobija samo poslodavac; postoje ozbiljne posledice po svakog pojedinca koji radi bez vize i radne dozvole. Stranac koji radi bez vize i bez radne dozvole može da dobije zabranu rada, značajnu novčanu kaznu, pa i zatvorsku kaznu do mesec dana.

Poslodavci koji kažu novozaposlenom da može da radi bez vize krše zakon i dovode i sebe i zaposlene u opasnost od novčanih kazni.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Jačanje veza Abu Dabija sa Poslovnim klubom UAE i Srbije

Posao u Dubaiju iz ličnog iskustva: Ne idite grlom u jagode!

BIRO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o otkaznom roku


;