SAVETI

BIRO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o otkaznom roku

Ukoliko ne poznajete dobro Zakon o radu Ujedinjenih Arapskih Emirata, ovo su najvažnije smernice

Pre nego što potpišete ugovor o radu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, trebalo bi da znate svoja prava, ali i svoje obaveze. Otkazni rok se umnogome razlikuje u pustinji u odnosu na kompanije koje posluju u ostatku sveta. U nastavku teksta slede odgovori na najčešća pitanja koja su redakciji Našeg Biroa stigla od članova ex-yu zajednice u Emiratima.

  

Da li otkazni rok može da bude duži od mesec dana?

Zakonom o radu UAE propisan je minimalni otkazni rok u trajanju od 30 dana. Ali, poslodavac i zaposleni se mogu dogovoriti da taj rok produže.

  

Šta će se dogoditi ako ne ispoštujem otkazni rok?

Možete da dobijete zabranu zapošljavanja u UAE do godinu dana. Poslodavac to može da izdejstvuje podnošenjem žalbe Ministarstvu za ljudske resure i emiratizaciju. Ali, i zaposleni može da uloži žalbu na podnesak koji je poslodavac uputio Ministarstvu ukoliko smatra da je optužba neosnovana ili lažna, što se naknadno utvrđuje sudskim putem.

  

Kada počinje otkazni rok?

Period obaveštenja počinje na dan davanja otkaza, čak i ako ste to učinili putem elektronske pošte. Nije neophodno da poslodavac odgovori na imejl u kom ga obaveštavate da dajete otkaz. Važno je da vi imate sačuvan dokaz da ste poslali obaveštenje o otkazu.

Da li me poslodavac može naterati da radim posle otkaznog roka?

Ne. Čak i ako se dogovorite sa poslodavcem da ostanete na poslu po isteku otkaznog roka, morate da dobijete novi ugovor o radu. U suprotnom, poslodavac krši zakon.

Sertifikat

U skladu sa članom 125. Zakona o radu, svaki zaposleni ima pravo da traži od poslodavca potvrdu o završetku radnog odnosa sa detaljima o datumu početka i završetka radnog odnosa, kao i prirodi poslova koje je obavljao. Po isteku ugovora poslodavac je u obavezi da vam dostavi ovaj sertifikat, kao i sve ostale potvrde.

  

Avionska karta

Prema članu 131 Zakona o radu UAE, poslodavac nema zakonsku obavezu da vam plati avionsku kartu za povratak u domovinu, osim ukoliko to ugovorom nije precizirano.

Takođe, ako ste dobili otkaz svojom krivicom, a imate sredstva na računu, poslodavac biva oslobođen obaveze da vam obezbedi avio-kartu čak i ako je ugovorom drugačije definisano.

 

Pasoš i otkazivanje vize

Papirologija za ukidanje vize, kao i naknada koju bi tom prilikom trebalo platiti, uvek padaju na teret poslodavca. Takođe, poslodavac nema pravo da zadrži pasoš radnika; to pravo imaju samo nadležni sud ili drugi savezni organi. Poslodavac ni u jednom trenutku ne sme da zadrži vaš pasoš, osim ako je u toku obnavljanje ili ukidanje vize.

  

Troškovi vize

Zaposleni nikada nije u obavezi da poslodavcu nadoknadi troškove vize. Ukoliko vam poslodavac u bilo kom trenutku saopšti da ćete morati da platite vizu u nekoliko rata ili u celosti, imate pravo da ga prijavite, jer krši zakon.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Top 10 činjenica zbog kojih ćete Šardžu gledati drugim očima

Gubitak sponzorstva u UAE: Iseljenje (ni)je obavezno

Važno: Pet stvari koje morate da obavite pre odlaska iz UAE


;