BIRO PRIČE

Gubitak sponzorstva u UAE: Iseljenje (ni)je obavezno

Ako ispunite određene uslove, ne morate odmah da se vratite u domovinu

Maksimalna bezbednost i sigurnost, posao i obezbeđeno zdravstveno osiguranje za sve koji žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) imperativi su kojima teže vlasti u ovoj zalivskoj zemlji. Članovi porodica zaposlenih u Emiratima takođe mogu da se presele iz domovine u pustinju ukoliko ih zaposleni član sponzoriše.

Ali, šta se događa ako stvari iznenada krenu po zlu? Da li je neophodno da osobe koje su na sponzorskoj vizi napuste Emirate ako ona prestaje da bude validna?

Pravila su jasna i ne baš utešna za one koji se nađu u takvoj situaciji – da. Ipak, postoje i izuzeci...

Ali bin Ajaif Al Zaabi, pravni savetnik GDRFA, ističe da u pojedinim situacijama vlasti dozvoljavaju da stranci koji se suočavaju sa gubitkom sponzorske vize istu mogu da dobiju od rođaka ili prijatelja dok ne premoste problem. On navodi primer žene čiji je suprug preminuo, a ona i deca našli su se u nezavidnom položaju – deca su se školovala u Emiratima, a udovica nije imala posao.

- Kontaktirali smo je i pitali da li ima rođake ili prijatelje koji bi mogli da sponzorišu ostanak njene porodice u UAE – ispričao je Al Zaabi za lokalne medije. – Održali smo sastanak sa njenim porodičnim prijateljima koji su pristali da daju garancije; tako je udovici omogućeno da nastavi da živi sa decom u UAE dok ne nađe posao.

Ovo, ističe Al Zaabi, nije jedini slučaj kada su vlasti u UAE izašle u susret strankinji u nevolji, ali je svakako izuzetak koji je moguć u posebnim okolnostima. Pravni savetnik GDRFA podseća da svaki stranac koji ima sličan problem može da se obrati ovoj službi, i zatraži dodatne informacije i savete.

- Trudimo se da u zakonskim okvirima pronađemo rešenje za prevazilaženje problema kad god je to moguće – naglasio je Al Zaabi.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ: Kako da se zaposlite u fitnes industriji u UAE

FOTO-PRIČA: Običaji povodom svetog meseca Ramazana

Razotkrivanje: Koliko vas je život u Dubaiju promenio?


;