BIRO PRIČE

Važno: Pet stvari koje morate da obavite pre odlaska iz UAE

Preseljenje iz Emirata zahteva višemesečno planiranje i dobru organizaciju

Nije neobično čuti priče o ljudima koji se susreću sa nizom neprijatnosti zbog neobavljenih formalnosti pre odlaska iz Emirata. Odluku o odlasku možda i možete da donesete preko noći, ali ne možete da napustite zemlju pre nego što izmirite sve svoje obaveze. Jer, pored toga što nije etički, možete da snosite niz zakonskih posledica.

  

1. Regulišite međusobne obaveze sa poslodavcem

Ukoliko nameravate da napustite UAE pre nego što je istekao vaš ugovor o radu, morate o tome da obavestite svog poslodavca kako biste odradili otkazni rok. Postoji još jedna mogućnost – da poslodavcu platile penale što napuštate posao pre isteka otkaznog roka.

S druge strane, ako je vaš ugovor istekao, trebalo bi da predate pasoš poslodavcu kako bi vam on otkazao vizu. Učinite to na vreme, jer bi ovaj postupak mogao da odloži vaš odlazak. Onog trenutka kada odlučite da otkažete boravišnu vizu, trebalo bi da ispoštujete proceduru - opširnije o tome pročitajte OVDE

Takođe, poslodavcu morate da vratite zdravstvenu knjižicu, jer po prestanku radnog odnosa zdravstveno osiguranje mora biti otkazano – isto kao i u ex-Yu. Nemojte zaboraviti da od firme za koju radite tražite izveštaj o konačnim isplatama. Za svaki spor sa poslodavcem zaduženo je Ministarstvo rada.

  

2. Zatvorite račun u banci

Pre nego što napustite Emirate, idite u banku i zatvorite račun. Službenik u banci će proveriti da li ste regulisali sve finansijske obaveze.

Ako vam je poslodavac otvorio račun, obavestite banku da krene sa postupkom zatvaranja pošto vam je „legla“ poslednja plata.

Imajte u vidu da ne možete samo isprazniti svoj račun. Naime, neke banke naplaćuju održavanje računa, pa ako podignete sav novac, možete se suočiti sa problemom duga prema banci.

  

3. Izmirite obaveze prema stanodavcu

Boravak u iznajmljenom stanu regulisan je ugovorom i morate poštovati sve što je u njemu navedeno. Ukoliko vaš ugovor ističe pre nego što „pada“ datum kada napuštate Emirate, a želite da ostanete u stanu, u obavezi ste da obnovite ugovor. Takođe, morate imati na umu da se pojedini ugovori pošto istekne period zakupnine automatski obnavljaju. Ukoliko ste sklopili takav ugovor, raskinite ga na vreme kako ne biste morali da plaćate troškove boravka uprkos tome što ste izašli iz stana.

O svojoj nameri da napustite Emirate obavezno obavestite stanodavca i, naravno, vratite mu ključeve.

  

4. Računi

Otkažite ugovore sa mobilnim, televizijskim i internet operaterima. Tamo gde ste bili u obavezi da ostavite depozit po zaključivanju ugovora, podsetite službenika da vam vrati.

Poslednjih nekoliko dana boravka u stanu iskoristite da obavestite Nacionalnu kompaniju za struju i vodu (DEWA) da otkazujete priključke. Postarajte se da imate originalne potvrde o izmirenju komunalnih usluga. Kopije računa zadržite za sebe, a originalne primerke predajte stanodavcu.

  

5. Razvrstajte imovinu

Ukoliko ste tokom boravka u Emiratima zarađivali toliko da ste mogli da kupite stan u ovom delu Zaliva, na vreme angažujte agenta za nekretnine da biste „krov nad glavom“ prodali ili dali u zakup. Uradite to uz konsultacije sa lokalnim advokatom.

Bez obzira na to koliko ste emotivno vezani za nameštaj koji ste kupili da biste opremili iznajmljen ili stan u vašem vlasništvu, najviše će vam se isplatiti da ga prodate pre nego što napustite Emirate. Isporuka nameštaja u zemlju u koju odlazite može da potraje mesecima, a pored toga iziskuje i dodatni trošak – osiguranje, pa često ispadne „skuplja dara nego mera“.

Ukoliko ste tokom boravka u Emiratima kupili automobil (malo je nas sa prostora ex-Yu koji to nismo uradili), prodajte ga pre nego što odete. Naravno, uvek možete da ostavite punomoćje prijateljima da to urade umesto vas. Za pripremanje punomoćja angažujte advokata. I ne zaboravite da platite zaostale saobraćajne kazne!

Sve neizmirene obaveze stvaraće vam poteškoće prilikom odlaska ili ćete biti zaustavljeni sa mogućnošću privođenja pri sledećem pokušaju da uđete u UAE, a to je sigurno poslednje što želite da vam se dogodi.

Dodatni savet: sve kopije vaših dokumenata i računa koji će vam možda zatrebati okačite na neku od internet baza podataka, kako bi vam bili dostupni u svakom trenutku.

Ljiljana Tankosić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Lek za nostalgiju: GO4TV - tvoja televizija gde god da si!

Od jeseni Air Serbia ne leti za Abu Dabi

Nova pravila za produženje vozačke dozvole

;