BIRO PRIČE

Nova pravila za produženje vozačke dozvole

Izmene koje bi svi vozači trebalo da znaju

Prva vozačka dozvola koju dobijete u Ujedinjenim Arapskim Emiratima važiće dve godine. Posle isteka tog roka, državljani UAE će dobijati dozvolu na 10 godina, a stranci na pet. Iz nadležnih institucija saopšteno je da će ova izmena važiti od 1. jula i da neće biti primenjivana retroaktivno. 

Uslov za obnavljanje vozačke dozvole po isteku prve dve godine podrazumevaće da vozač priloži boravišnu dozvolu i lekarsku dokumentaciju koja potvrđuje da eventualno narušeno zdravstveno stanje neće uticati na vozačku sposobnost. Ukoliko neko boluje od epilepsije, dijabetesa i sličnih bolesti koje imaju nepredvidiv tok i koje mogu iznenada da onesposobe vozača, neće biti u prilici da upravlja vozilom.

Naime, zdravstveni kartoni svih vozača će preko medicinskih ustanova biti dostupni saobraćajnim odeljenjima koja odobravaju produženje roka važnosti vozačke dozvole, i ona im neće biti produžena. Prema izjavama zvaničnika, cilj uvođenja ove mere je smanjenje broja saobraćajnih nesreća koje izazivaju vozači koji pate od pojedinih hroničnih bolesti, a usled kojih dolazi do smanjenja bezbednosti na putevima.

Takođe, biće uvedeni i novi saobraćajni propisi.

Ukoliko vozite u stambenim područjima, u blizini obrazovnih ustanova i bolnica, moraćete da budete daleko oprezniji kako ne biste ometali i ugrozili bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Ograničenje brzine u stambenim područjima iznosiće 40 kilometara na sat.

Ukoliko se nalazite u blizini stajališta javnog prevoza ili stajališta namenjenih za školski prevoz, moraćete da držite rastojanje od najmanje pet metara.

U planu je, takođe, da pojedine saobraćajnice u određenim delovima dana budu rezervisane isključivo za autobuse. Druga vozila koja će, pored autobusa, moći da koriste ove puteve su vozila policije i Hitne pomoći.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Produženi vikend povodom praznika u Emiratima

Život u UAE: Top 10 pitanja i odgovora o uvođenju PDV-a

VIDEO DANA: Šeik Muhamed – bezbednost na prvom mestu


;