BIRO PRIČE

Život u UAE: Top 10 pitanja i odgovora o uvođenju PDV-a

Promene koje nam donosi poreska politika u Zalivu

Od 2018. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biće uveden porez na dodatu vrednost (PDV) u visini od pet odsto. Koliko će se to odraziti na kupovnu moć stanovništva u pustinji, da li ćemo morati da se odričemo mnogo čega kao što je to slučaj na prostorima ex-Yu (gde je, da podsetimo, PDV od 17 do 25 odsto) ili ovaj namet nećemo mnogo osetiti? Stručnjaci koji su o uvođenju PDV-a govorili za Gulfnews ohrabruju nas da to neće biti prevelik udar na kućni budžet.

Zakonske odredbe nisu do kraja definisane. Ipak, ono što se zna, a što interesuje najveći broj stanovnika Emirata, jeste da li će biti oporezovano zdravstveno osiguranje, hrana, avio-karte... Evo najčešće postavljanih pitanja i odgovora.

1. Da li ću platiti PDV svaki put kad nešto kupim u prodavnici?

Ne. Čak 94 prehrambena proizvoda biće oslobođeno PDV-a. Ali, ukoliko budete kupovali električne uređaje, kućne aparate i mobilne telefone, oni će biti nešto skuplji nego do sada.

  

2. Da li će avionske karte biti oslobođene PDV-a?

Najverovatnije hoće.

  

3. Koliko će uvođenje PDV-a povećati troškove života u Emiratima?

Sve zavisi od vašeg životnog stila. Ukoliko ste navikli da češće menjate mobilne telefone, TV aparate, kućne aparate i slično, da – osetićete da vam je budžet „tanji“.

  

4. Da li će i turisti plaćati PDV?

Hoće. Kupovina parfema, šminke, luskuzne garderobe i aksesoara, što turisti najčešće kupuju kada dođu u Emirate, iziskivaće izdvajanje više novca nego do sada. Iz Ministarstva ekonomije poručuju da je poreska stopa namerno niska, ali da razmatraju eventualni povraćaj PDV-a, kao što je to slučaj u nekim zemljama. Mađarska je odličan primer ovakve ekonomske politike.

  

5. Da li ćemo plaćati porez na platu?

Ova opcija je malo verovatna, barem u bliskoj budućnosti.

  

6. Koliko će biti oporezovane zdravstvene usluge?

Sve zdravstvene usluge biće izuzete iz PDV sistema.

  

7. Koliko će poskupeti školarina zbog uvođenja PDV sistema?

Obrazovanje će, kao i zdravstvene usluge, biti izuzeto iz PDV sistema.

  

8. Da li će kompanije biti kažnjene ako ne budu primenjivale PDV sistem?

Iz Ministarstva finansija poručuju da vlada još nije definisala tačne nadoknade i kazne za nepoštovanje PDV sistema.

  

9. Šta bi kompanije trebalo da urade da bi spremno dočekale uvođenje PDV-a?

Biće neophodno da usklade svoj model poslovanja sa odlukama vlade u vezi PDV-a. Od oktobra 2017. trebalo bi da počnu registraciju za PDV. Naravno, kao i najveći deo poslova u Emiratima, i ovaj će moći da bude obavljen online. Preporuka je da svi komercijalni ugovori sadrže klauzulu po kojoj PDV mogu da prenesu na potrošače. Ali, pre toga kompanije bi trebalo da provere da li će njihovi proizvodi i usluge ući u PDV sistem ili ne.

  

10. Da li bi kompanije u Emiratima trebalo da angažuju PDV stručnjake?

Da. Vlasnici i direktori kompanija bi već sada trebalo da počnu da razmišljaju o angažmanu stručnjaka koji će im pomoći da što lakše i spremnije dočekaju promene u poreskoj politici koje će uslediti 2018. godine. Trebalo bi imati na umu da PDV nije samo pitanje finansija – ono se preslikava na sva operativna odeljenja kompanije. Naime, kada kompanija kupuje proizvode ili usluge ona će morati da plati PDV, ali će moći i da dobije taj novac natrag uz dostavljenu prateću dokumentaciju. 

BIRO/Gulfnews


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Posao u Dubaiju – izazov koji bi trebalo prihvatiti (VIDEO)

Život na severu Emirata: Raj u Ras el Hajmi (VIDEO)

Biro vodič: Dobili ste otkaz? Saznajte koja su vaša prava


;