BIRO PRIČE

Dobili ste otkaz? Saznajte koja su vaša prava

Upoznajte se sa procedurom koja vas očekuje ako u Emiratima ostanete bez posla

Ne završavaju se svi poslovni angažmani na lep način. Ako u Emiratima doživite da vas otpuste bez nekog konkretnog razloga, a pod uslovom da niste napravili neku prevaru ili malverzaciju, prvo što bi trebalo da uradite jeste da proverite ugovor. Postoje dve vrste ugovora - na određeno i na neodređeno vreme, kao i kompanije u slobodnim zonama i one van njih. U zavisnosti od toga kakvu vrstu ugovora imate i gde se nalazi kompanija u kojoj ste bili zaposleni, regulisana su i vaša prava u okviru Zakona o radu.

Prvi korak: Mejlovi upozorenja

Ukoliko imate ugovor na neodređeno, znajte da je vaš poslodavac dužan da vam pošalje tri mejla upozorenja - svaki u razmaku od mesec dana. On je, takođe, dužan i da navede razloge zbog kojih vas upozorava, kao i da predloži šta bi trebalo da popravite da biste izbegli naredno upozorenje.

Za ta tri meseca dobijate punu platu. Četvrtog meseca vam sleduje “notice period” definisan u ugovoru (mesec, dva… to takođe mora da bude isplaćeno). Poslodavac koji ne želi da vas zadrži sve to vreme u firmi - ne mora, ali mora da vam plati nadoknadu. Dakle, ima opciju da vam ponudi “notice period” kako je definisano u ugovoru i da vam isplati tri plate i sve što ide uz to: otpremninu, slobodne dane (ako ih niste iskoristili) i avionsku kartu, ili da pregovarate i umesto tri plate prihvatite jednu ili dve (da biste stvar rešili mirnim putem) ili da slučaj prijavite u Labor Dispute i tako dobijete ono što vam po zakonu pripada.

U međuvremenu, radite svoj posao u “notice periodu” i ne potpisujte ništa što vam kompanija dostavi a vama ne odgovara.

Dokumentaciju zadržite (pasoš, ID i labor card), vratite im jedino karticu zdravstvenog osiguranja. Zapamtite, to je vaše pravo!

  

Drugi korak: Labor Dispute

Kada se obratite Labor Dispute kancelariji (lokacija i broj telefona zavise od toga gde vam je registrovana kompanija), imaćete sastanak sa reprezentativom. On će vam objasniti vaša prava, pokazaće vam deo zakona koji to potvrđuje i predložiti da rešite stvar mirnim putem. Od njih možete da očekujete podršku u smislu da će vam reći šta je po zakonu, ali će isto tako biti i suzdržani ako im postavite neko konkretno pitanje jer oni nisu sudije, ne donose nikakve presude. Oni su u službi savetodavca i to je sve.

  

Treći korak: Pokušaj nagodbe

Ako ni posle potvrde o vašim pravima od strane Labor Disputa vaša kompanija ne prihvati da vam plati, prijavite slučaj tom istom Labor Disputu i onda će vas pozvati zajedno na jedno ročište. Tada ponovo ispričajte šta vam se dogodilo i kompanija će reći svoje viđenje stvari, a representativ će pred kompanijom ponoviti ono što je prethodno rekao vama. Objasniće poslodavcu zakon i predložiće nagodbu.

Nekada se stvari reše tog dana, u toj kancelariji i svako ide svojim putem, ali ponekad…

Kompanija dobija par dana da izađe sa ponudom na koju bi vi trebalo da odgovorite. Ako je prihvatljiva, prihvatite i završite sa tim. Ako nije, i ako vam ponude sumu koja može da se smatra uvredljivom, imate pravo da stvar prebacite na sud. Ništa strašno - počnite da tražite advokata! Trebaće vam savet, pomoć i neko ko će znati šta sve da traži od komanije. Ako dođe do ovoga, tražite više nego što ste inicijalno planirali. Advokat će znati na osnovu čega.

Četvrti korak: Sudski spor

Elem, od Labor Dispute kancelarije ćete dobiti papir sa kojim bi trebalo da odete u Main Dubai Court, odakle će vas poslati u typing centar. Osobi u typing centru objasnite sve, i ona će vam sastaviti glavni dokument i obračunati koliko novca vam u stvari sleduje.

Zapamtite: kompletna dokumentacija mora biti prevedena na arapski i overena kod sudskog tumača (što će, ako imate advokata, on sve završiti).

Na sudu ćete predati vašu dokumentaciju i dobiti datum za prvo saslušanje. Velika je verovatnoća da se kompanija neće pojaviti, pa ćete dobiti datum za drugo saslušanje na kom će se pojaviti advokat kompanije sa dokumentacijom. Objasniće zašto neće da plate, i tada ćete dobiti datum za novo saslušanje. Na trećem saslušanju predajete nova dokumenta i tada će vam biti zakazan prvi odlazak kod sudije.

  

Peti korak: Žalba

Kada sudija donese odluku, i vi i kompanija imate 30 dana rok žalbe. Bilo ko da se žali, slučaj se prebacuje na Apelacioni sud gde vas čekaju tri sudije, ali su vama tu veće šanse da dobijete sve što tražite.

Ako imate pravu dokumentaciju i dobrog advokata, ne odustajte, idite do kraja! Ako vas zastupa advokat, imate pravo da radite, pa čak i da putujete van zemlje dok ste u procesu. Na sud ne morate da idete, ličnu dokumentaciju zadržavate vi.

Procedura traje između mesec i devet meseci (pa i godinu dana), zavisi od toga kako kompanija odreaguje i koliko su spremni da idu (jer znaju da na kraju moraju da plate).

  

Nedoumice u vezi sa vizom

Ako se pitate kakav je status vaše vize dok ste u procesu, ne brinite - rešivo je! Ako je kompanija u slobodnoj zoni, vizu ne mogu da otkažu dok je proces u toku i 90 dana nakon otvaranja slučaja u sudu.

Ako nađete drugi posao, novi poslodavac regularno uzima vašu vizu, i to je to.

Ako želite, sud može da uzme vašu vizu, a ako želite da se vratite kući dok se sve ne završi - otkažite vizu sami i slobodni ste da idete. Ne možete da dobijete ban ukoliko ste vi tužili kompaniju i ukoliko je kompanija u slobodnoj zoni.

Ako vam je potreban NOC za novog poslodavca, advokat i sud će vam to dati bez problema u vrlo kratkom vremenskom periodu.

  

Troškovi

Troškove suda plaćate vi na početku, ali se kasnije to sve traži od kompanije.

Advokatske usluge će vas koštati poprilično - fiksni deo između 7.000 AED i 20.000 AED, plus 10% od ukupnog iznosa presude, plus svi troškovi prevoda i overe dokumentacije.

Marija Obradović


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Imate diplomu, a nemate posao? Dođite u Dubai! (VIDEO)

Karijera na Bliskom Istoku: U pet koraka do intervjua za posao

Život u Emiratima: Kompletan vodič za zdravstveno osiguranje


;