BIRO PRIČE

Karijera na Bliskom Istoku: U 5 koraka do intervjua za posao

Ukoliko tražite posao u Emiratima i uporno šaljete CV na stotine adresa, a još niste dobili nijedan poziv za intervju, ovo je tekst za vas

Listate oglase, šaljete motivaciona pisma i CV, očekujete da vas pozovu na prvi razgovor, pripremate se da eliminišete konkurenciju i ubedite potencijalnog poslodavca da ste vi prava osoba za upražnjeno radno mesto... I tako iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, a dugo očekivani poziv nikako da stigne. Vaše samopouzdanje počinje lagano da se urušava...

Izostanak poziva za prvi intervju je posledica više faktora, podsećaju stručnjaci. Prvi i najvažniji je tržište. Reč je o jednostavnoj jednačini ponude i potražnje. U nekim oblastima ima više kandidata nego slobodnih radnih mesta. Na kraju krajeva, najrelevantniji kandidati će biti pozvani na intervju, a najsposobniji među njima će dobiti posao.

Da biste što manje čekali na prvi intervju, pridržavajte se sledećih saveta.

1.Aplicirajte za poslove za koje ste kvalifikovani

U mnogim kompanijama na Bliskom Istoku poslodavci su vrlo probirljivi i zahtevni. Imajte na umu da će najpre pozvati kandidate čiji CV u potpunosti odgovara njihovim željama i potrebama, pa će tek ako među njima ne pronađu idealnog radnika proširiti krug i pozivati kandidate koji bi mogli da dođu u obzir.

  

2. Sastavite dobro motivaciono pismo

Ako se prijavljujete za posao koji ne odgovara u potpunosti vašim kvalifikacijama ili iskustvu, kroz motivaciono pismo trebalo bi da eksplicitno ubedite poslodavca da ste najbolje rešenje za to radno mesto. Nemojte očekivati da će to moći da se nasluti – budite konkretni i ubedljivi.

Takođe, nemojte slati isti CV i motivaciono pismo na 50 adresa. Odvojite malo vremena i fokusirajte se na zahteve posla za koji aplicirate, tako da poslodavac shvati prilikom prvog čitanja da ste se zaista potrudili i proučili očekivanja za konkretno radno mesto.

Vaše propratno pismo je vaša prilika da vas poslodavac uzme u razmatranje. Naglasite upravo one veštine i lične osobine koje mislite da poslodavac traži.

  

3. CV mora da blista

Ukoliko sastavite “mlak” CV, ne očekuje da će se potencijalni poslodavac “zapaliti” da vas pozove na razgovor. Ne navodite samo obrazovanje i pozicije na kojima ste radili, obavezno naglasite i dostignuća na prethodnim radnim mestima. I naravno - vodite računa o pravopisu i gramatici. U današnje vreme, greške tog tipa su neoprostive.

Ako ne znate kako da sastavite CV, kliknite OVDE

  

4. Budite aktivni na LinkedInu

Ako samo šaljete CV i očekujete da će vam se nasmešiti sreća i da ćete dobiti posao “iz prve”, ili ste previše naivni ili, kako se to kaže na brdovitom Balkanu, “tražite posao, a molite Boga da ga ne nađete”.

Da biste povećali šansu da se zaposlite na Bliskom Istoku, budite aktivni na društvenim mrežama poput LinkedIna. Neka vam neko napiše dobru preporuku i ne zaboravite – prisustvo na društvenim mrežama mora da bude kontinuirano i aktivno.

5. Pokažite zainteresovanost

Slanje prijave je samo prvi korak u potrazi za poslom. Očekivanje da će vas kompanije kojima ste poslali CV i motivaciono pismo zvati čim iste dobiju na mejl je neozbiljno. Da biste dobili priliku da vas pozovu na intervju, kontaktirajte nadležnog menadžera i raspitajte se da li je vaš mejl stigao. Neka razgovor sa njim bude kratak, informativan i u optimističnom tonu.

I ne zaboravite – ne odustajte NIKADA! Najčešće se događa da poziv koji ste očekivali, a koji će vam promeniti život za 180 stepeni, stigne onda kad se najmanje nadate...

Pročitajte još kako pronaći posao u Dubaiju za mesec i po dana - kliknite OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Biro vodič: Kako da dobijete vozačku dozvolu u Dubaiju

Život u Emiratima - "za" i "protiv": Zašto su nam priče toliko različite?

Pet korisnih saveta: Kako da iznajmite dobar stan u Dubaiju


;