SAVETI

Saveti: Kako da otkažete boravišnu vizu u UAE u TRI koraka

Ukoliko nameravate da napustite Emirate, kompanija u kojoj ste zaposleni će preuzeti na sebe veći deo posla, ali nije zgoreg da znate i sledeće...

Pre nego što iz UAE odete na bilo koju drugu tačku na kugli zemaljskoj, potrebno je da obavite neke proceduralne stvari kako biste ispoštovali zakone zemlje u kojoj ste živeli i radili. Onog trenutka kada odlučite da otkažete boravišnu vizu, otkažite i ugovor o zakupu stana, prodajte automobil, zatvorite račun u banci i završite sve u vezi sa računima za komunalne usluge.

Sama procedura otkazivanja vize nije komplikovana.

  

PRVI KORAK

Kada se dogovorite sa poslodavcem o datumu prestanka radnog odnosa, proverite sva dugovanja koja poslodavac ima prema vama i sve „stavite na papir“. Tako ćete sebe poštedeti potencijalne glavobolje zbog nemogućnosti da naplatite ono što vam pripada. U najvećem broju slučajeva poslodavci u UAE su maksimalno korektni, ali nije loše da se obezbedite i na ovaj način.

  

DRUGI KORAK

Posetite kancelariju za odjavu boravka i recite da želite da otkažete boravišnu vizu. Trošak za ovu uslugu je između 50 i 110 AED i trebalo bi da ga snosi vaš sponzor.

Prijava će biti pripremljena u roku od pet minuta, i trebalo bi da je potpišete i vi i vaš sponzor.

Na dnu aplikacije o otkazivanju boravišne vize potpišite da ste primili konačno rešenje, ali tek kada dobijete sva zaostala dugovanja od poslodavca, uključujući i avionsku kartu.

  

TREĆI KORAK

Kada aplikaciju za otkazivanje boravišne vize potpišete i vi i vaš sponzor, morate da odete u General Directorate of Residence and Foreign Affairs. Ponesite kopiju pasoša i kopiju stranice iz pasoša na kojoj se nalazi vaša viza za UAE, kao i original pasoša i Emirates ID karticu. Službenici će vam oduzeti Emirates ID, a u pasoš će vam staviti pečat. Posle toga, imate 30 dana da napustite Emirate.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Moja priča: Zašto sam napustio Dubai i vratio se u Srbiju (VIDEO)

Top 11 dokaza da vam je Dubai ušao pod kožu (FOTO)

Pet zanimljivosti o Burdž Kalifi koje sigurno niste znal (VIDEO)


;