BIRO PRIČE

Top 10 činjenica zbog kojih ćete Šardžu gledati drugim očima

Deseta će posebno obradovati našu zajednicu u UAE :)

U neformalnim razgovorima većina članova ex-yu dijaspore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) napraviće ovakvu podelu života u pustinji: u Dubaiju je sve fensi, Abu Dabi je mesto gde se "vrte" najveće pare, a Šardža je ko stvorena za skladan život, posebno za ljude koji dolaze iz manjih sredina i vole da im je sve na dohvat ruke.

Treći po veličini grad u UAE nije ni blizu popularan kao Dubai i Abu Dabi, ali ako dolazite u UAE nemojte propustiti da ga posetite. Jer, kako kažu oni koji su Šardžu odabrali kao mesto za život, ovaj grad nudi pravu sliku života “običnog sveta” u ovom delu pustinje.

  

  

1. Grad mladih

U Šardži živi milion i po ljudi, od čega 1,2 miliona čine stranci. Većina stanovnika ima između 20 i 39 godina. Ilustracije radi, početkom 20. veka u Šardži je živelo svega 15.000 ljudi.

   

2. Cene

Život u Dubaiju i Abu Dabiju je papreno skup, za razliku od Šardže. Primera radi, iznajmljivanje stana sa jednom spavaćom sobom u Šardži na godišnjem nivou košta između 30.000 i 40.000 AED, što je u poređenju sa Dubaijem dva do tri puta jeftinije. Pored toga, stambeni objekti su daleko prostoraniji nego u Abu Dabiju i Dubaiju; veliki dnevni boravak, velika spavaća soba i prostrana kuhinja bili su i ostali imperativi prilikom izgradnje stanova u Šardži.

  

3. Sadržaji

Škole, bolnice, restorani, tržni centri, supermarketi, mesta za zabavu... Sve je blizu i dobro organizovano. Nećete morati da prevaljujete kilometre i kilometre da biste kupili ono što vam je potrebno, niti će vas svakodnevne potrepštine koštati “ko Svetog Petra kajgana”.

  

4. Utisci

Ako biste stanovniku Šardže ponudili da se preseli u Dubai, njegov odgovor bi uvek glasio – “ne”. Razlog kojim pravda svoju odluku najčešće glasi: “Život u Šardži odgovara dinamici života moje porodice mnogo više nego u ostalim gradovima širom UAE.”

  

5. Tradicija

Ukoliko volite skromniji i mirniji način života, ne smeta vam da poštujete tradiciju koja vlada u arapskom svetu i ne oduševljavaju vas svetla metropole poput Dubaija, Šardža će sigurno biti vaš izbor.

  

6. Priroda

Planine, plaže, pustinja... Sve na jednom mestu! Od 2007. godine prirodni rezervat Wasit proglašen je zaštićenim područjem i u njemu živi 150 vrsta ptica. Ovaj rezervat nalazi se na granici Šardže i Adžmana i možete ga posetiti kada se uželite boravka u prirodi.

  

7. Hrana

U Šardži možete da kupite fantastičnu uličnu hranu, posebno ako želite da isprobate autentične specijalitete. Postoji na stotine malih uličnih restorana koji služe specijalitete karakteristične za specifične regione poput Bliskog istoka, Indije i Pakistana.

  

8. Kultura

Šardža slovi za kulturnu prestonicu UAE i zemalja Zaliva. Ovde ćete najbolje upoznati arapski način života i islamsku kulturu kroz restaurirane džamije i tradicionalne sukove. Šardža je pre dve decenije promovisana kao kulturna prestonica arapskog sveta od UNESCO-a. U cilju očuvanja i promovisanja svoje tradicije, u junu 1993. osnovana je Direkcija za kulturno nasleđe Šardže.

  

9. Kišna soba

Baš kao i London, Njujork, Šangaj i Los Anđeles, i Šardža ima specijalizovnu instalaciju pod nazivom “Kišna soba”. U njoj možete da se u isto vreme rashladite sa još petoro ljudi, a šetnja traje 15 minuta – sasvim dovoljno da se prisetite kako izgleda dobar letnji pljusak. “Kišna soba” u Šardži predstavlja deo kolekcije Šardža Art fondacije.

Opširnije o “Kišnoj sobi” u Šardži, kao i o cenama ulaznica, pročitajte OVDE

  

10. Lakše do Beograda

Od 28. juna ove godine avio-kompanija “Air Arabia” uvodi liniju Šardža-Beograd. Letovi će, kako je najavljeno, biti organizovani četiri puta nedeljno – svakog utorka, četvrtka, petka i subote.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Top PET saveta za pravljenje najboljih fotki u Dubaiju

Golubačka tvrđava – biser Đerdapske klisure (VIDEO)

BIRO VODIČ za turiste: Top 20 atrakcija u Emiratima (FOTO)


;