INFO BIRO

Golubačka tvrđava – biser Đerdapske klisure (VIDEO)

Spomenik kulture od izuzetnog značaja zablistao novim sjajem

Na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, nalazi se Golubačka tvrđava čija je rekonstrukcija završena ovog proleća.

Republika Srbija je u okviru međunarodnog projekta „Put kulture – Tvrđave na Dunavu“ pre nešto više od devet godina s projektom rekonstrukcije tvrđave konkurisala kod evropskih IPA fondova i dobila oko osam miliona evra. Idejni projekat rekonstrukcije celog kompleksa izradila je arhitekta Marija Jovin, dok su stručni konsultanti bili arhitekta Siniša Temerinski i arheolog dr Miomir Korać. Razrada projekta poverena je stručnom timu iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a donatori projekta rekonstrukcije bili su Evropska unija i država Austrija.

Radovi na obnovi Golubačke tvrđave započeti su 2014. godine. Kako se nalazi na samoj obali, odnosno na putu duž dunavske obale, kroz tvrđavu je odavno probijen put, koji je do početka rekonstrukcije bio u upotrebi. U prvoj fazi rekonstrukcije put je zatvoren i izmešten u tunel koji je probijen u brdu na koji se tvrđava oslanja. Da bi saobraćaj iz tvrđave bio uklonjen, izgrađena je obilaznica u dužini od 760 metara i tunel u dužini od 150 metara.

  

  

U narednoj etapi rekonstrukcije, završenoj 2016. godine, izgrađena je obaloutvrda u dužini od 400 metara sa pristanom za prijem velikih rečnih kruzera i drugih plovila. U isto vreme završen je i posetilački centar gde su smešteni stalna postavka o istorijatu Golubačke tvrđave, kafeterija, suvenirnica i upravne prostorije Društva „Tvrđava Golubački grad“, koje je zaduženo za upravu nad celokupnim kompleksom.

Unutar samog Golubačkog grada obavljena su opsežna arheološka istraživanja. Unutar jedne od kula pronađeno je par hiljada vrhova strela i drugih komada oružja i opreme, koji su predati arheolozima na ispitivanje, restauraciju i konzervaciju. Obnovljeno je devet kula i devet pratećih bedema, rekonstruisane su gotovo sve pristupne staze i stepenice, izgrađen je i segment palate... Radovima je rukovodila Austrijska razvojna agencija uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pogledajte kako sada izgleda Golubačka tvrđava:

BIRO/Gradnja

Foto/Video: Gradnja/Youtube, Austrijska razvojna agencija


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Top 10 fenomena koji postoje samo u Beogradu

Top 10 novih mega-projekata u pustinji: Od peska do Ginisa

Panorama za pamćenje: Dubai noću (FOTO)