BIRO PRIČE

Top 10 novih mega-projekata u pustinji: Od peska do Ginisa

Budućnost Dubaija i Abu Dabija je mnogo spektakularnija nego što smo mogli i da zamislimo

Šezdesetih godina prošlog veka sadašnja prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata ličila je na maleno selo oko palate u nepreglednom pustinjskom prostranstvu, a Dubai je bio daleko od grada arhitektonskih rekorda. Danas, samo šest decenija kasnije, i Abu Dabi i Dubai su gradovi-emirati koji oduzimaju dah, a ako je suditi po projektima koji bi trebalo uskoro da budu završeni, evolucija pustinjskog pejzaža biće za čistu desetku!

  

1.Luka Dubai Krik

Ovo savršeno odgovara pojmu „mega-projekat“, jer je skoro duplo veći od srca Dubaija. Fuzija kreativnosti i inovacija, mesto na kom se nalazi Dubai Krik toranj, definiše kako će izgledati život u budućnosti. Lokacija je idealna - na samo deset minuta vožnje od srca grada i isto toliko od Dubai Internacional aerodroma, a budući stanovnici i posetioci imaće podjednako lagan pristup do većih gradskih četvrti i atrakcija.

  

2. Burdž Džumeira

Ovaj je zaista nešto posebno! Kula ovalnog oblika visine 550 metara u čijoj bazi se nalazi otisak prsta šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika Vlade UAE i vladara Dubaija, sigurno će privući veliki broj turista iz celog sveta. Projekat razvija Dubai Holding i obuhvatiće stambene objekte, poslovne prostore i hotele. Prva faza trebalo bi da bude završena do 2023. godine.

  

3. Sahel Al Emarat

Rivijera Emirata smeštena je u prirodnom rezervatu Gantut u Abu Dabiju, u blizini granice sa Dubaijem. Prva faza će obuhvatiti 293 male vile, a planirano je da bude završena do 2021. godine.

  

4. Luka Dubai

Lokacija je idealna - odmah pored Palm Džumeire, i pored svetionika imaće čitav niz restorana, kafića, prodavnica, luksuznih rezidencija i hotela. Marina će imati 1.100 vezova, uklјučujući 180 za super-jahte, kao i ekskluzivni jahting klub i heliodrom.

  

5. Gugenhajm Abu Dabi

Na ostrvu Sadiat već se nalazi arapski Luvr, a pretonica UAE postaće bogatija za Gugenhajm i Nacionalni muzej Zajed.

  

6. Dubai Arena

Mega-projekat koji će promeniti muzičku scenu UAE za 180 stepeni! Koncerti u zatvorenom prostoru, na klimatizovanom stadionu koji prima 17.000 ljudi, najzad će moći da budu organizovani i tokom leta.

  

7. Muzej budućnosti u Dubaiju

U najpoznatijem emiratu privodi se kraju izgradnja mega-građevine koja će, kako je najavio šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, biti inkubator ideja, pokretač inovacija i odredište za najbolje i najpametnije pronalazače i preduzetnike iz celog sveta. Otvaranje je planirano 2020. godine, kada će Dubai biti domaćin najvećeg svetskog sajma Dubai Expo 2020.

Izgradnja Muzeja budućnosti koji izgleda poput svemirskog broda košta 136 miliona dolara. Kao i većina novih zgrada u Dubaiju, i zgrada muzeja izgrađena je po principima energetske efikasnosti. Arhitekte koje su bile zadužene za projekat oslonile su se na principe tradicionalne kineske veštine uređenja prostora – feng šui. Zanimljivo je da u čitavom objektu neće biti horizontalnih površina (osim na podovima), a korišćenjem nerđajućeg čelika i panela od fiberglasa postignuta je besprekorno glatka površina ovog futurističkog zdanja.

  

8. Etihad železnica

Osnovana je 2009. godine, a prva faza počela je sa radom sedam godina kasnije. Krajem 2018. potvrđeno je da će mreža biti proširena, od granice Saudijske Arabije do Fudžaire. U martu ove godine otpočela je izgradnja druge faze koja će biti dugačka 628 kilometara. Mreža Etihad železnice će povezivati glavne centre trgovine, industrije i velikih gradova, povezujući preko Emirata još dve bliskoistočne države - Saudijsku Arabiju i Oman.

  

9. Hiperlup

Od Dubaija do Abu Dabija za manje od 15 minuta? Da, moguće je :) Ono što se nekada smatralo samo naučnom fantastikom, uskoro će u Emiratima postati stvarnost! Transportni sistem koji podrazumeva putovanje u kontrolisanom okruženju unutar magnetnih cevi omogućava da stignemo sa jedne na drugu destinaciju za veoma kratko vreme.

  

10. Dubai metro

Takozvana crvena linija biće produžena za 15 kilometara, a 80 odsto radova je već završeno. Cilj proužetka ove linije Dubai metroa je da pomogne posetiocima sajma Dubai Expo 2020. da lakše i brže stignu iz jednog dela grada u drugi. Expo stanica, koja se nalazi u blizini Međunarodnog aerodroma Al Maktum, imaće kapacitet od 522.000 putnika dnevno.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Srbija – zemlja u fokusu investitora iz Dubaija (FOTO)

Slovenački avioni na električni pogon na nebu iznad UAE

Burdž al Arab - od vizije do simbola Dubaija (FOTO+VIDEO)


;