BIRO PRIČE

Slovenački avioni na električni pogon na nebu iznad UAE

Veliki poslovni uspeh male kompanije iz Ajdovščine

Akademija tehničke obuke (ATT) potvrdila je da će stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od oktobra ove godine moći da upravljaju avionima na električni pogon.

Letačku dozvolu moći će da dobiju sve osobe starije od 14 godina koje budu prošle obuku u letačkom klubu u Gantutu.

Zanimljivo je da će polaznici proći obuku na električnim avionima “Alfa elektro” koji su napravljeni u Sloveniji, a sklopljeni u UAE. Letelica čija je cena oko 100.000 evra može da dostigne brzinu od 180 kilometara na sat koristeći dve litijumske baterije, a jedna od baterija može da obezbedi dodatnu energiju za pola sata leta i može se koristiti u hitnim slučajevima.

  

  

U Akademiji tehničke obuke navode da je ovaj avion apsolutno bezbedan, kao i da je prošao testove u UAE, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Avion je apsolutno siguran, sa nultom emisijom ugljen-dioksida i minimalnom bukom – poručuju iz ATT.

Letelica „Alfa elektro“ napravljena je u pogonima firme "Pipistrel", malog proizvođača iz slovenačke Ajdovščine. Ova kompanija osnovana je pre 30 godina, a posle proizvodnje zmajeva na električni pogon prešla je na proizvodnju ultra-lakih aviona

- Kad smo počeli, konkurencija je na nas gledala kao na ludake jer smo svu pažnju usmerili na uštedu energije - izjavio je osnivač i direktor firme Ivo Boskarol

Danas se ispostavlja da je poslovna ideja zaposlenih u "Pipistrelu" bila vizionarska. Konstruktori "Pipistrela" dobili su brojne nagrade širom sveta za inovacije u oblasti avio-industrije, među kojima i nagradu NASA General Aviation Technology Challenge.

BIRO

Foto: Pipistrel


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ: Kako da iznajmite nekretninu u Dubaiju

FOTO-PRIČA: Crnogorska narodna nošnja – tradicija koja živi

Podcast Naš Biro: Mecene, Oskar, volonteri... A sve zbog JEDNE STVARI!


;