BIRO PRIČE

BIRO VODIČ: Kako da iznajmite nekretninu u Dubaiju

Korak po korak do krova nad glavom – spisak neophodnih dokumenata i cake koje bi trebalo da znate

Kada dođete u Dubai, a kompanija vam nije obezbedila prostor u kom ćete živeti, teret ove obaveze pada na vas. Za razliku od iznajmljivanja stana ili kuće na prostorima ex-Yu, u Dubaiju postoji jasno uređena procedura koje se morate pridržavati da bi sve bilo legalno kako za vas, tako i za vašeg stanodavca.

  

Dokumenta koja su potrebna

- kopija pasoša

- viza

- Emirates ID

Ukoliko čekate da dobijete vizu i Emirates ID, trebalo bi da zatražite pismo od Ministarstva za emiratizaciju i ljudske resurse. Tek kada pribavite ova dokumenta, možete započeti potragu za nekretninom.

  

Da li mi je potreban račun u banci?

Da. Da biste iznajmili stan ili kuću u Dubaiju, morate da imate bankovni račun u nekoj od banaka koje posluju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bez njega nećete moći da potpišete ugovor o rentiranju nekretnine. Svi depoziti i plaćanje zakupnine u Dubaiju se plaćaju čekom.

    

Šta je EJARI?

Reč je o elektronskom sistemu registracije koji je osmišljen za regulisanje svih ugovora o rentiranju u Dubaiju. Obavezan je, garantuje da su sva dokumenta pravno obavezujuća i da su u skladu sa standardima koje je propisala ovdašnja Vlada.

EJARI je dokaz važećeg ugovora o zakupu i sadrži cenu zakupnine dogovorenu između stanodavca i stanara. Kada EJARI bude odobren, dobićete EJARI broj koji je od suštinskog značaja za priključivanje na mrežu struje, vode, interneta i telefona.

  

Ako se nešto u stani ili kući pokvari...

I ova situacija je predviđena i regulisana zakonom. Svaki kvar koji je manji od 500 AED plaćate iz svog džepa, a skuplji kvarovi idu na teret stanodavca. Ipak, ne zaboravite da ste kao stanar dužni da vodite računa o tome da sve što ste zatekli u nekretnini održavate i čuvate tako da bude u dobrom stanju.

  

Šta je RERA

Reč je o Regulatornoj agenciji za nekretnine u čijoj je nadležnosti tržište nekretnina u Dubaiju. Centar za rešavanje sporova u Odeljenju za zemljište u Dubaiju biće vam od velike koristi ukoliko vam je potreban savet u vezi sa vašim ugovorom o zakupu. Ovde ćete dobiti sve neophodne informacije o pravima koja imate i koracima koje bi trebalo da preduzmete da biste zaštitili svoje stanarsko pravo.

  

Koliki depozit moram da platim?

Stanari obično plaćaju pet odsto najma kao depozit, odnosno 10 odsto ukoliko je nekretnina nameštena. Depozit će vam biti vraćen ukoliko ste se domaćinski odnosili prema prostoru u kom ste živeli i vratili nekretninu u dobrom stanju. Agencijska provizija takođe iznosi pet odsto od iznosa najma, ali je često podložna minimumu od 5.000 AED.

Da biste bili sigurni da nećete imati problem kad rešite da se iselite, pre nego što uđete u kuću ili stan fotografišite prostor. Te fotografije će biti dokaz u kakvom je stanju bila nekretnina (kao i nameštaj, ako ga ima) kad ste se uselili, da biste osigurali zaštitu depozita.

  

Useljenje i iseljenje

Ukoliko ste iznajmili nenamešten stan, razgovarajte sa agentom za nekretnine o izdavanju dozvole koja će vam obezbediti nesmetano unošenje nameštaja u zgradu. Čak i ako je vaš ugovor o najmu počeo da teče u petak ili na dan državnog praznika, izbegavajte da se baš u to vreme družite se radnicima firmi za selidbe. Isto pravilo važi i kad se iseljavate – vodite računa o tajmingu kada budete angažovali radnike koji će iznositi iz iznajmljenog stana vaše krevete, ormare, frižider, fotelje, stolove, stolice...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Konkurisali ste za posao u UAE i nema odgovora? Razlog je...

Nova dimenzija šopinga: Niče najveći tržni centar na planeti

BIRO VODIČ za turiste: Najbolji kafići i restorani u Dubaiju


;