BIRO PRIČE

Burdž al Arab - od vizije do simbola Dubaija (FOTO+VIDEO)

Sve što niste znali o najpoznatijem hotelu na svetu

Ispred obale Dubaija ponosno stoji jedna od najčudesnijih građevina ikada. Hotel Burdž al Arab koji „plovi“ Arapskim zalivom izgrađen je na veštačkom ostrvu, 280 metara od obale. Prvi i za sada jedini hotel na svetu koji je stekao neformalni status ugostiteljskog objekta sa sedam zvezdica svojim neobičnim izgledom koji podseća na arapsku galiju zadivio je čitav svet i postao međunarodni simbol Dubaija.

Burdž al Arab ili arapski toranj, zdanje je dostojno svakoga divljenja. Izgrađen je po narudžbini šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija i potpredsednika UAE, na samom početku drugog milenijuma kao do tada najviši i najluksuzniji hotel na svetu. Za gradnju ove velelepne građevine bilo je potrebno svega šest godina.

  

Šeik Muhamed očekivao je da ekonomija Emirata koja je bazirana na iscrpljujućem resursu nafte, u budućnosti svoj procvat doživi u turizmu. I nije pogrešio. Gradnja Burdž al Araba bio je vizionarski poduhvat, koji je od Dubaija učinio najatraktivniju svetsku turističku destinaciju. Finansije nisu predstavljale kamen spoticanja na putu do realizacije - utrošeno je 650 miliona američkih dolara, što Burdž al Arab svrstava u red najskupljih hotela ikada. Istin, šeikovu vizionarsku ideju nije bilo lako sprovesti u delo; bila je potrebna velika hrabrost arhitekata kako bi san vladara Dubaija postao stvarnost.

  

Gradnjom Burdž al Araba pomereni su svi rekordi. Kako bi realizovali šeikove vizije, bilo je potrebno napraviti veštačko ostrvo od peska i kamenja teškog i do nekoliko tona. Ostrvo nije smelo da bude previsoko, kako bi izgledalo da “arapska galija” zaista plovi Persijskim morem, što je arhitektama otežavalo posao.

Zbog blizine afričke tektonske ploče, morskih struja i vetrova postojao je veliki rizik da ostrvo bude potopljeno, usled nepredvidivog vremena. Kako bi zaštitili ostrvo, konstruktori su prvi put u svetu upotrebili šuplje betonske blokove koji znatno smanjuju jačinu talasa, sprečavaju eroziju ostrva i stvaraju efekat sunđera. Peščano ostrvo povezano je sa obalom 280 metara dugačkim mostom, a za obezbeđivanje takvog temelja trebalo je tri godine.

  

Hotel je morao da bude otvoren do 2000. godine. Vođa projektantskog tima Tom Rajt imao je pred sobom izazov da napravi zgradu neponovljive forme, koja će postati svetska znamenitost. Temelji su postavljeni na 230 metara dubine, a oblakoder je izgrađen u obliku latiničnog slova V. Strana koje je okrenuta Džumeira plaži povezana je teflonskim platnom koje je presvučeno staklenim vlaknima; preko dana platno je bele boje, dok u toku noći reflektorskim svetlima obasjava u različitim bojama celo ostrvo.

U sklopu hotela nalazi se šest luksuznih restorana, od kojih dva imaju prestižan status najboljih svetskih. Prvi je “El Mahare” do koga se dolazi simuliranom podmornicom. U sastavu ovog restorana je akvarijum sa milion litara morske vode i najrazličitijim biljnim i životinjskim svetom, jedinstveno mesto na kome možete večerati dok pored vas pliva morski pas. Zbog sigurnosti, usled velikog pritiska vode, debljina stakla na akvarijumu iznosi 18 centimetara.

  

Drugi je najviši restoran na svetu ”El Muntaha”, koji se nalazi na 200 metara iznad Persijskog mora; poduprt je konzolama dugim 27 metara za jarbol, i do njega gosti stižu panoramskim liftom, a sam restoran pruža pogled na ceo Dubai.

Na 210 metara nalazi se heliodrom za najbogatije posetoce. Čitav svet se upoznao s ovim mestom kada su na njemu 2005. godine Rodžer Federer i Andre Agasi odigrali prijateljski meč na zadivljujućem terenu.

  

Unutar hotela, sve je u zlatu i jarkim bojama. Šeik Muhamed insistirao je da hotel odiše bogatstvom i luksuzom. Iako impoznatan po veličini, hotel ima samo 202 apartmana, od kojih je najmanji površine 169 kvadrata. Svi apartmani potpuno su opremljeni tehnologijom koja može da zatreba posetiocu. Kraljevski apartman prostire se na 720 kvadratnih metara, a koliko se vodilo računa o potpunom ugođaju dovoljno govori podatak da gosti koji odsednu u njemu na korišćenje dobijaju iPad od 24-karatnog zlata.

  

Na svakom spratu nalazi se recepcija, a hotel pruža usluge privatnih batlera koji nikad ne spavaju. Hotel raspolaže privatnom plažom i svojim Rolls Royce voznim parkom za potrebe gostiju. Pristup hotelu je moguć samo ukoliko imate rezervaciju ili pozivnicu, a cena noćenja se kreće od 1.000 do 28.000 dolara, koliko košta iznajmljivanje Kraljevskog apartmana.

  

Nema osobe koja je posetila Dubai, a da nije napravila bar jednu fotku Burdž al Araba. Svojim raskošnim izgledom i luksuzom ovaj hotel osvojio je čitav svet. Kao dokaz tome su niz pobedničkih titula i priznanja koje hotel u obliku jedra dobija iz godine u godinu, ne samo kao najbolji hotel na Bliskom Istoku, već i kao najprestižniji i najtaraktivniji hotel na svetu.

Burdž al Arab možete istražiti pomoću Google aplikacije klikom OVDE

Zapratite Burž al Arab na zvaničnoj Fejsbuk stranici- kliknite OVDE

Ljiljana Tankosić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Nova pravila za produženje vozačke dozvole

VIDEO DANA: Ovako izgleda čišćenje Burdž Kalife SPOLJA

Dynamic Tower u Dubaiju – revolucija u arhitekturi (VIDEO)


;