BIRO PRIČE

Srbija – zemlja u fokusu investitora iz Dubaija (FOTO)

Godina velikih prilika za priliv novih investicija iz UAE u Srbiju

Na inicijativu prvog ambasadora Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Nj. E. Stanimira Vukićevića i predsednika Privredne komore Dubaija (PKD) Hamada Mubaraka Buamima, državno-privredna delegacija Srbije prezentovala je investitorima uslove poslovanja u našoj zemlji.

Ove godine, Srbija je zemlja u fokusu PKD, što predstavlja veliku šansu za srpsku privredu i dalji dolazak investicija iz UAE u Srbiju. Skupu je prisustvovalo više od 30 investitora iz velikih kompanija koje posluju na ovom području i koji su pozitivno odreagovali na prezentaciju uslova poslovanja u prijateljskoj Srbiji.

Na sastanku održanom u prostorijama Privredne komore Dubaija, pored domaćina predsednika PKD, govorili su ambasador Srbije, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, specijalni investicioni savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, finansijski direktor kompanije “Eagle Hills” Salman Sajid, kao i predsednik i vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović.

  

Reč ambasadora

Kao što je ambasador Srbije u UAE Stanimir Vukićević najavio u intervjuu za Naš Biro, ovog proleća biće održana prva sednica Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbije i UAE.

- Mešoviti komitet će trasirati ne samo našu saradnju na ekonomskom planu, već i šire – rekao je ambasador Vukićević.

On je, pored ostalog, govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje između Srbije i UAE, a sastanak u PKD bio je još jedna prilika da Srbija predstavi svoje potencijale i mogućnosti u različitim sektorima.

  

Ulaganje u poljoprivredu – unosna investicija

Ministar Nedimović istakao je sve prednosti Srbije za investiranje u poljoprivredu i prehrambenu industriju po kojoj je naša zemlja poznata širom sveta.

- Srbija je zemlja poljoprivrede, sa najmanjim korišćenjem đubriva i pesticida u Evropi. Plodno tle, odlična klima, tradicija i stručnost u proizvodnji hrane čine da ona ima jedinstven i prepoznatljiv ukus. Srbija je veliki izvoznik hrane na tržište EU i ima veliki potencijal za proizvodnju organske hrane – naglasio je Nedimović.

Kao posebnu investicionu priliku, ministar poljoprivrede naveo je mogućnost za dugoročni zakup više od 170.000 hektara zemljišta na 30 godina. Govoreći o potencijalima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, Nedimović je Zapadnu Srbiju apostrofirao kao regiju koja ima ogromnu bazu visokokvalitetnog voća, a Istočnu Srbiju kao područje sa izuzetnim predispozicijama za uzgoj krava, ovaca i koza.

- Zbog specifičnih uslova područja, sastava zemljišta i značajne tržišne potražnje organskog mleka i sira, postoji veliki ekonomski potencijal za uspostavljanje velikih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u ekspanzivnim otvorenim prostorima i proizvodnju hrane – poručio je ministar Nedimović.

  

“Beograd na vodi”

Ohrabrenje potencijalnim investitorima iz Emirata stiglo je iz “Eagle hillsa”, jedne od velikih kompanija čija su UAE primarna poslovna adresa i koja ima pozitivna poslovna iskustva u Srbiji. Finansijski direktor “Eagle hillsa” Salman Sajid istakao je da su počeli radovi na glavnoj kuli “Beograda na vodi” i s posebnim zadovoljstvom podelio da mnogo Beograđana i gostiju Beograda već sada dolazi na Promenadu.

- Biće ih još više, jer se u ovom delu Beograda gradi mnogo parkova i šetališta – rekao je Sajid.

Ujedno, on je najavio da će kompanija “Eagle hills” uskoro graditi i u Zagrebu, kao što sada gradi u Srbiji, Jordanu, Maroku, Bahreinu, Omanu, Etiopiji i zemlji odakle kompanija dolazi – Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  

IT sektor okupio vodeće svetske kompanije u Srbiji

Specijalni investicioni savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil održao je odličnu prezentaciju, sa akcentom na situaciju i potencijale u IT sektoru.

- Izvoz IT usluga od 2007. do 2017. godine beleži konstantan rast, a ključni pokazatelji su broj aktivnih preduzeća kojih u ovom trenutku ima 2.469, više od 33.000 zaposlenih, a prosečna godišnja stopa rasta iznosi 25,5 odsto – istakao je Cicmil.

O IT sektoru govorio je i presednik PKS Marko Čadež.

- Koliko je Srbija pogodno tle za IT oblast, najbolje govore podaci da je Microsoft otvorio u Srbiji svoj peti globalni razvojni centar još 2005. godine, da je jedna od vodećih IT kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi Asseco kupila srpsku kompaniju za razvoj bankarskog softvera i zapošljava oko 500 inženjera, da je DMS napravio najbolje softversko rešenje za distribuciju energije i ušao u zajedničko preduzeće sa Telventom (danas Schneider Electric)... Drugi ključni globalni igrači kao što su SKF Grupa, Adobe, Oracle, Google, HP, SAP, IBM, Siemens, Intel, Cisco, NCRCorporation, Telenor, Erickson, Privak, Endava, Vast i Ekecom osnovali su svoje razvojne centre u Srbiji ili outsourcing usluga lokalnim IT kompanijama – istakao je Čadež.

  

Sastanku u PKD prisustvovali su i ministar obrazovanja Mladen Šarčević, direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, zaposleni u Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, kao i istaknuti članovi naše zajednice iz sektora obrazovanja, IT i auto-industrije, i medija.

  

Predstavljanje Srbije u Dubaiju

Na zvaničnom sajtu PKD Srbija je predstavljena kao “kapija Evrope” koja ima povoljno poslovno okruženje i odličan geostrateški položaj.

“Na granici sa EU, Srbija nudi mogućnost uživanja svih prednosti rada izvan EU, dok je istovremeno u mogućnosti da pruža usluge i transportuje robu u projektovanim i fleksibilnim vremenskim okvirima. Srbija nudi slobodan pristup tržištu od više od 1,1 milijarde potrošača koje uključuje EU, Rusku Federaciju, SAD, Kazahstan, Tursku, jugoistočnu Evropu, Belorusiju i zemlje članice Evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini”, navedeno je, pored ostalog, na sajtu Privredne komore Dubaija.

Koliko je Srbija značajna kao zemlja-partner UAE govori i podatak da PKD ustupila prostorije i kompletnu infrastrukturu za otvaranje kancelarije PKS u Dubaiju, uz pokriće troškova njenog funkcionisanja. Naš predstavnik iz redova poslovnih ljudi koji žive i rade u UAE biće izabran do kraja proleća.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Srpske inovativne kompanije na radaru investitora iz UAE

Maline u medu – poklon iz Arilja za svetske diplomate (FOTO)

Od pustinje do ravnice: Port Dubai kupio Luku Novi Sad


;