INFO BIRO

Port Dubai kupio Luku Novi Sad

Kompanija iz Emirata jedina je poslala ponudu za kupovinu novosadskog pristaništa

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije "Luke Novi Sad" proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija "P&O Ports Dubai" dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća. Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra

- Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca 'Luke Novi Sad' i to će biti 'Port Dubai', deo grupe 'DP World' iz Dubaija - izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Kako je najavio Stevanović, investicija će u naredne tri godine biti više od 15 miliona evra, što je obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan do kraja ovog meseca. Od toga bi oko pet miliona evra trebalo da bude uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

Da podsetimo, Ministarstvo privrede je u decembru 2018. raspisalo drugi tender za privatizaciju "Luke Novi Sad" po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je nekoliko puta pomeran, a krajnji je bio 1. mart.

Na prethodnom tenderu iz septembra 2018. početna cena bila je duplo veća, odnosno 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i koje su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona. Jedinom preostalom srpskom lukom u državnom vlasništvu koja ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a čiji su kapaciteti veći od 2,5 miliona tona, ubuduće će upravljati vlasnici iz Emirata.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Maline u medu – poklon iz Arilja za svetske diplomate (FOTO)

Slovenački avioni na električni pogon na nebu iznad UAE

Arapi zainteresovani za kupovinu Luke Bar