INFO BIRO

Arapi zainteresovani za kupovinu Luke Bar

Posle posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na primorje stižu gosti iz pustinje

Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahijan, doći će tokom ove sedmice u posetu predstavnicima Vlade Crne Gore, a sve u vezi sa interesovanjem za privatizaciju Luke Bar, piše crnogorski dnevni list „Vijesti“.

Tokom posete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inženjera u barsku kompaniju.

Investitori iz Emirata iskazivali su interesovanje za Luku Bar i pre dve godine, kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013. godine tokom koje su bivši deo Luke - Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas Port of Adria), posle sprovedenog tendera, prodati tuskoj kompaniji Global Ports Holding. Prošli tender za Luku Bar propao je u aprilu 2017, pošto Vlada nije želela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

„Vlada, kao većinski vlasnik Luke Bar, vidno ubrzava zaokruživanje svih pravnih akata kako bi se spremno dočekalo raspisivanje tendera“, tvrdi izvor „Vijesti“ i napominje da su Arapi podjednako zainteresovani za kupovinu Luke Bar, ali i kompanije Port of Adria, koja je nekad sa njom činila jednu celinu.

  

  

Prema konsolidovanom devetomesečnom izveštaju za prošlu godinu, Luka Bar je nakon tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 miliona evra, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije, kada je dobit iznosila nešto više od 606.000 evra. Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni deo zarada radnicima koje godinama nisu isplaćivane. Ukupan prošlogodišnji rezultat na kraju mogao bi biti još lošiji kada se bude uračunao i četvrti kvartal.

BIRO/Vijesti


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Državni fond iz Dubaija kupio Porto Montenegro

Umetnici iz ex-Yu na slikarskoj koloniji u Abu Dabiju (FOTO)

TOP 10 lokacija za iznajmljivanje stana u Dubaiju (FOTO)