INFO BIRO

Državni fond iz Dubaija kupio Porto Montenegro

Nautičko-turistički kompleks u Tivtu dobio je novog vlasnika

Korporacija Investment korporation Dubai (ICD) dogovorila je kupovinu kompleksa Porto Montenegro, čiji je većinski vlasnik bio kanadski milijadrer i vlasnik rudnika zlata Piter Mank.

Novi i stari vlasnici nisu želeli da iznesu cenu preuzimanja, navodeći da je reč o poslovnoj tajni. Međutim, kanadski dnevnik "Global mejl"  ranije je objavio da je reč o oko 200 miliona evra.

Da podsetimo, Mank je pre 10 godina kupio od Vlade Crne Gore nekadašnje vojno brodogradilište u Tivtu za 23 miliona evra i pretvorio ga u nautičko-turistički centar. Porto Montenegro ima jednu od najsavremenijih marina za mega i super jahte u ovom delu sveta. Investitor tvrdi da je u kompleks do sada investirao 400 miliona evra.

Mohamed Al Šaibani, izvršni direktor ICD-a, rekao je na konferenciji za novinare u Tivtu da je među prioritetima njegove kompanije da "osnaži poziciju Crne Gore kao najbolje evropske jahting destinacije". Crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da će Vlada Crne Gore s novim investitorima nastaviti saradnju "u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma" u Tivtu i Boki Kotorskoj, kao i da će "zajednički raditi na daljem pozicioniranju Crne Gore kao destinacije visoko kvalitetnog turizma".

Pored 450 vezova koji su već izgrađeni i u potpunosti zauzeti i s već dobijenim odobrenjima za izgradnju dodatnih 400 vezova i uz mogućnost izgradnje objekata na 280.000 metara kvadratnih, Porto Montenegro ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu

Promenite život - zaposlite se u Dubaiju!

Apel "Malog sveta": Pomozimo čačanskom matematičkom geniju da dobije krov nad glavom