BIRO PRIČE

Život u UAE: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu

Informišite se kada imate pravo na novčanu naknadu, a kada ne 

Dužnost svakog poslodavca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je da svim radnicima obezbedi sigurno radno okruženje, da vodi računa o zaštiti zdravlja i bezbednosti zaposlenih, kao i da upozori radnike na potencijalne opasnosti na radnom mestu (ukoliko one postoje). Većina poslodavaca sledi smernice  koje osiguravaju bezbednost radnika, a u Zakonu o radu jasno su navedene dužnosti poslodavca i prava radnika ukoliko dođe do povrede na radu.

Prema članu 132. Zakona o bezbednosti na radu, ukoliko radnik bude povređen na radnom mestu, poslodavac je dužan da o tome odmah obavesti policiju i Odeljenje rada, odnosno odgovarajuću kancelariju ove institucije.

  

Da li će poslodavac platiti račune za lečenje?

Da. Zakon jasno propisuje da je u takvim slučajevima poslodavac u obavezi da plati troškove lečenja radnika u državnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Plaćanje lečenja traje sve dok se radnik u potpunosti ne oporavi.

Zakon predviđa da je poslodavac dužan da radniku koji se povredio na radnom mestu plati bolničke troškove, operaciju (ukoliko je potrebna), lekove, sve medicinske analize i rehabilitaciju, kao i nabavku veštačkih proteza ukoliko lekari ustanove da je kod radnika došlo do invaliditeta. Takođe, poslodavac je dužan da isplati radniku troškove transporta zbog lečenja i odlazaka u bolnicu.

  

Koliko novca će radnik dobiti kao nadoknadu?

Ako radnik nije u stanju da obavlja svoje radne zadatke posle povrede na radu, poslodavac je dužan da mu isplati naknadu. U prvih šest meseci radnik bi trebalo da dobija punu platu, a ukoliko lečenje bude nastavljeno naknada će biti prepolovljena i biće mu isplaćivana dok se u potpunosti ne oporavi, a u slučaju trajnog invaliditeta do kraja života. Visina naknade koju je poslodavac dužan da isplati radniku koji je doživeo povredu na radnom mestu obračunava se na osnovu poslednje plate.

  

Naknada u slučaju smrti

Ukoliko radnik podlegne povredama zadobijenim na radnom mestu, članovi njegove porodice imaju pravo na naknadu. Ona iznosi 24 mesečne plate, pod uslovom da iznos naknade nije manji od 18.000 dirhama, odnosno da nije veći od 35.000 dirhama.

  

Kada radnik nema pravo na naknadu?

Povređeni radnik nema pravo na naknadu u slučaju povrede na radu ako se dokaže da je namerno izazvao nesreću koja je dovela do povrede. Takođe, radniku će biti uskraćena nadoknada ako je na radnom mestu u trenutku povrede bio pod uticajem droga ili alkohola ili ako je namerno prekršio instrukcije o bezbednosti na radnom mestu koje mu je poslodavac blagovremeno predočio.

BIRO/emirates247.com


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

NAJNOVIJI OGLASI: Promenite život - zaposlite se u Dubaiju!

Fascinantan video-snimak: Doha noću

Foto-galerija: Banana ostrvo Katar


;