BIRO PRIČE

Apel: Pomozimo čačanskom genijalcu da stekne krov nad glavom

Humanitarna organizacija Mali svet iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nastavlja akciju pomoći dečaku koji sa majkom živi od 8.400 dinara mesečno

Nema osobe u Srbiji koja nije pustila suzu čitajući priču o Jovanu Steviću (16) i njegovoj majci Snežani Mijajlović. Jovan, za kojeg s' pravom svi kažu da je matematički genije, živi u izuzetno teškim uslovima - kao podstanar, više gladan nego sit - ali s' ponosom i lakoćom osvaja nagrade na brojnim takmičenjima iz matematike

Za mnoge školarce predmet koji je najveći bauk Jovanu predstavlja čitav svet. U glavi stalno brojke. Svaki korak napravljen u njegovom životu je izbrojan. Sve oko sebe vidi u ciframa - ljude, ulice, zgrade, automobile... Najdraže mu je kada pobraja diplome, petice iz dnevnika... A najtužnije je što blistavi um šesnaestogodišnjeg Čačanina Jovana Stevića, broji i sve one ružne dane - kada nije imao šta da jede, dane bez vode, život u podrumima, u memli, mraku, kao i to koliko je dana bio neokupan...

Usmena matematika mu je u malom prstu. Za tili čas će izvući koren iz bilo kog broja do milion, i to sa maksimalnom greškom do jedan. Sa lakoćom množi dvocifrene brojeve, kvadrira čak i trocifrene, računa procente... Ukoliko mu kažete datum vašeg rođenja, odmah će pogoditi dan u nedelji kada ste ugledali svetlost života.

Tužne slike iz detinjstva

Malo je, nažalost, onih dana kojih se rado seća. Nemaština i preseljenje sa samohranom majkom Snežanom Mijailović od stana do stana, od podruma do podruma, često bez hrane, bez čiste odeće... učinili su da ovaj mladić, koji ima nivo inteligencije koji se meri sa genijima (IQ oko 150), pamti više tužnih trenutaka.

- Majka i ja smo u životu više bili gladni nego siti. Sećam se koliko smo se puta selili. Doskora smo živeli u podrumu, koji nam je bio poplavljen. Od vlage se nije moglo živeti, ali ni od crva, buba... - ispričao je Jovan za Večernje novosti. - Gotovo dve godine smo živeli u jednom selu pored Čačka u kući bez vode. Nismo mogli ni da se okupamo, a nedostajalo nam je i sredstava za higijenu. Zato su me deca izbegavala. Bio sam neprihvaćen. I sada to osećam, iako se redovno kupam, ali sada im smeta što učim i što se javljam na časovima...

Glad

Prvi put je Jovan primetio njegovu povezanost sa matematikom i brojkama kada je bio u trećem razredu osnovne škole. Kao od šale, u glavi je sabirao i množio cifre. Njegova majka kaže da su na to još vaspitačice ukazivale - prvo je naučio da broji do deset, pa tek onda da izgovara svoje ime.

- Stalno sam bio odličan đak, "vukovac" u osnovnoj. I sada imam sve petice, sem iz fizičkog. Kada vam um ide, neće snaga - šali se Jovan. - Vidite, ja često nisam imao šta da jedem. Ali, u tim trenucima moj mozak je uspevao da igrom sa brojkama zavara prazan stomak. Ne treba meni mnogo hrane. Voleo bih da imam samo toliko da ne budem gladan. Ne bih se ja razbacivao hranom.

Zahvalnost "Malom svetu"

Nizali su se i nižu uspesi mladog Čačanina, koji je trenutno đak Ekonomske škole u gradu na Moravi. Do sada ima više od 30 diploma sa raznih takmičenja iz osnovne škole, i iz regionalnog centra za talente. Nedavno je osvojio četvrto mesto na republičkom takmičenju iz matematike. Odlično mu idu i strani jezici.

- Dosta su mi pomagali đaci iz škole. Prikupljali su odeću za mene, hranu, sredstva za higijenu. Humanitarna organizacija iz Dubaija mi trenutno plaća stanarinu. Ovo je prvi stan u kome živimo, otkada ja pamtim, da imamo normalne uslove za život. Jer, majka mesečno za mene prima 8.400 dinara pomoći. Sa tim novcem ne možemo ništa... Radila je majka u "Parking servisu", ali je bolest steže... više ne može. Videće da li može da dobije invalidsku penziju... muče je kosti, dijabetičar je i ima visok pritisak. Grad ju je dva puta zapošljavao. Sada više nema mesta za nju... Više im se i ne obraćamo za pomoć - ispričao  je Jovan.

Pomoć

Redakcija Našeg Biroa prenosi apel humanitarne organizacije "Mali svet" svim našim ljudima u dijaspori da se priključe akciji sakupljanja sredstava za kupovinu smeštaja matematičkom geniju Jovanu Steviću. Posetite sajt "Malog sveta" - kliknite OVDE i uplatite koliko možete sa naznakom za Jovana Stevića.

Takođe, donaciju možete da uplatite i direktno na račun majke Snežane (pošto je Jovan maloletan). Računi su otvoreni u Poštanskoj štedionici na ime Snežana Mijajlović:

- dinarski br. 200-107959084-47 

- devizni br. 200-108070110-67

BIRO/Novosti

Foto: Facebook, printskrin RTS


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu

Promenite život - zaposlite se u Dubaiju

Ko sme da izađe na crtu petogodišnjaku iz Mostara? (VIDEO)


;