BIRO PRIČE

Umetnici iz ex-Yu na slikarskoj koloniji u Abu Dabiju (FOTO)

Osmoro umetnika iz bivše Jugoslavije na ostrvu Moon proteklog vikenda učestvovalo je na prvoj slikarskoj koloniji u ovom delu Emirata

Na ostrvu Moon u Abu Dabiju proteklog vikenda održana je prva slikarska kolonija na kojoj su učestvovali umetnici iz ex-Yu. Na poziv slikara Boba Ivanovića, koloniji su se pridružili magistar slikarstva Ana Šoć, master akademski slikar Sanja Janković, student industrijskog dizajna Mirko Ivanović, diplomirani industrijski dizajner Milica Nikšić koja u Dubaiju već osam godina radi kao dizajner enterijera, kao i amaterski slikari Jovana Sokolović, Petra Zeljković i Aleksandar Petković.

Naše umetnike dočekali su zaposleni na ostrvu Moon koji su poreklom iz ex-yu regiona, a vlasnik ostrva pozdravio je goste i s velikim zadovoljstvom podržao inicijativu o slikarskoj koloniji.

  

  

Ambasador Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nj.E. Stanimir Vukićević posetio je učesnike kolonije, podržao ih u umetničkoj misiji i ostao sa njima tokom čitave večeri kako bi razgovarali o budućim projektima u kojima će naši slikari učestvovati.

- Bilo je zadovoljstvo družiti se sa potencijalnim slikarima i slikarima od iskustva - kaže ambasador Vukićević za Naš Biro. - Slikari i uopšte umetnici su društvo u kojem se opuštate, ispred sebe imate ljude čiji je život kreacija, stvaranje nečeg lepog, veselog, nečega što odmara oči i mozak. Uživao sam u tom društvu i verujem da će biti novih susreta i druženja. Druženje je iskorišćeno da se daju brojne inicijative, među kojima i ona da radimo na tome da više slikara iz  Srbije dođe u slikarsku koloniju i kroz zajednički rad i druženje sa slikarima iz UAE doprinesemo novoj dimenziji i kvalitetu saradnje u oblasti kulture.

  

U prelepom ambijentu, blizu morske obale, umetnici iz bivše Jugoslavije koji žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pustili su mašti na volju i na slikarskim platnima dočarali kako vide ovo čarobno ostrvo.

Ana Šoć diplomirala je osnovne studije na Cetinju, na odseku slikarstvo, a potom i magistrirala na Akademiji di Bele Arti u Milanu Vizuelne umetnosti, takođe na odseku slikarstvo. Kako kaže za Naš Biro, učešće na koloniji u Abu Dabiju pamtiće po lepom druženju i dobroj atmosferi.

- Bilo je ovo divno druženje, volela bih da se opet uskoro okupimo – kaže Ana.

  

Sanja Janković, master akademski slikar, odavno je priznata u umetničkim krugovima u Emiratima. Na jednu od njenih izložbi došao je ovdašnji ministar kulture koji je mladoj umetnici rodom iz Rume čestitao na slikama rađenim u vinorel tehnici. Ovo priznanje ima dodatnu težinu kada se uzme u obzir da je Sanja izložila radove slikane vinom, i to u arapskom svetu gde alkohol nije poželjan. Ali, njene maestralne slike naišle su na oduševljenje svih ljubitelja umetnosti u pustinji. Na koloniji u Abu Dabiju odabrala je drugu tehniku i uživala kako u radu, tako i u druženju sa ostalim učesnicima.

- Posebno mi je drago što sam imala priliku da upoznam naše kolege, ljubitelje umetnosti ovde u Emiratima i da slikam na prelepom ostrvcetu u potpuno domaćinskoj atmosferi – kaže Sanja za Naš Biro.

  

A da je atmosfera bila domaćinska, vidi se i na fotografijama koje smo zabeležili tokom posete ostrvu Moon. Našim umetnicima organizatori su obezbedili tradicionalnu hranu sa Balkana, kako bi atmosfera bila što bliža onoj u kakvoj su naši slikari navikli da rade u domovini.

  

Među učesnicima kolonije bilo je i amaterskih slikara sa prostora ex-Yu, poput Jovane Sokolović koja godinama radi u marketing sektoru u Emiratima, ali voli slikarstvo i uživa kada se pred njom nađe belina platna koju doživljava kao izazov.

- Bilo je divno družiti se sa iskusnim umetnicima, učiti od njih nove tehnike i videti njihove divne radove – poručila je Jovana.

  

Mirko Ivanović završio je srednju umetničku školu za dizajn, a potom upisao studije industrijskog dizajna na fakultetu Megatrend u Beogradu. Za sebe kaže da je večiti student, iako bi po slikama koje je napravio na koloniji u Abu Dabiju mnogi rekli da njegovom talentu nije ni potrebna pismena potvrda.

- Na slikarskoj koloniji u Abu Dabiju bilo je odlično – kaže Mirko za Naš Biro. – Bilo bi lepo da se ponovo okupimo, možda već sledećeg meseca.

 

  

Najmlađa učesnica slikarske kolonije koja je pobrala sve simpatije starijih bila je Petra Zeljković, amaterski slikar.

- Bilo mi je super na koloniji. Ostrvo je prelepo i sve mi se svidelo. Mislila sam da je dobra ideja da kolonija bude ponovo održana. Svi su bili super i volela bih da sam ostala duže, jer bih tada naslikala lepšu sliku - objasnila je Petra. Ali, ostali učesnici slikarske kolonije nisu je podržali u samokritici; kao iskusni umetnici, objasnili su da upravo deca do sedme godine života na pravi način vide svet oko sebe i nesputano iskazuju svoj talenat.

  

Bobo Ivanović, prekaljeni umetnik čija se dela nalaze u privatnim kolekcijama i renomiranim galerijama širom sveta, uživao je slikajući ambijent u koji je i intimno zaljubljen – more, ali i sokolove koji u Emiratima imaju poseban status. Ivanović je, da podsetimo, u Emirate došao na poziv svojih prijatelja koji su osnovali Serbian Business Council u UAE– Ognjena Sudžuma i Aleksandra Petkovića koji je kao amaterski slikar takođe učestvovao na slikarskoj koloniji. Ivanović je već osvojio srca publike iz pustinje koja je imala priliku da vidi njegovo prvo delo u ovom delu sveta - portret “Oca nacije” šeika Zajeda. Uskoro će završiti i portret šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija povodom pet decenija njegove vladavine ovim emiratom.

- Želeo bih da zahvalim svim učesnicima, bilo je lepo upoznati vas i družiti se sa vama – istakao je Bobo Ivanović. – Iskreno se nadam da ćemo nastaviti druženje.

- Bilo nam je veliko zadovoljstvo da budemo domaćin prve likovne kolonije i da ugostimo talentovane umetnike svih generacija sa naših prostora - kaže za Naš Biro Nikola Damnjanović, generalni menadžer "Moon Island Resorta" u Abu Dabiju. - Posebna čast nam je bila prisustvo ambasadora Srbije u UAE sa kojim smo pokrenuli razgovore na temu niza projekata koje možemo zajednički realizovati u budućnosti. Ovim putem želim da se zahvalim i gospodinu Bobi Ivanoviću, inicijatoru ovog projekta, i nadam se je ovo samo prva u nizu aktivnosti koje ćemo zajednički organizovati.

Više fotografija sa prve slikarske kolonije na ostrvu Moon pogledajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

U čast velikih šeika: Srpski slikar osvaja Emirate (FOTO)

Priznanje za ponos: Srbija – najlepša zemlja Evrope (VIDEO)

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)


;