BIRO PRIČE

Srpske inovativne kompanije na radaru investitora iz UAE

Državno-privedna delegacija Srbije tokom dvodnevne posete UAE predstavila je uslove poslovanja u Srbiji i ponudila najbolje proizvode naše rastuće IT industrije

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iskazali su veliko interesovanje za ulaganje u visokotehnološke, brzorastuće srpske kompanije, izjavio je u Dubaiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i najavio skoro otvaranje kancelarije PKS u Komori Dubaija i dolazak u Beograd velike privredne delegacije ovog grada.

To je, po oceni Čadeža, najbolji mogući odgovor koji smo mogli da dobijemo na našu ponudu da se sa emiratskim kompanijama povezujemo radi unapređenja bilateralne saradnje, a posebno radi daljeg razvoja proizvoda i rešenja naše IT industrije, već prepoznatih u svetu i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu.

  

Čadež je na poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, na čiji je poziv naša državno – privredna delegacija otputovala u UAE, pred oko 30 velikih emiratskih kompanija, predstavio uslove poslovanja u Srbiji, sa posebnim akcentom na potencijale IT kompanija i procese digitalizacije srpske privrede.

Osim jačanja veza sa privredom UAE u tradicionalnim sektorima, Srbija je kompanijama iz UAE ponudila i najbolje proizvode rastuće IT industrije, kao što su rešenja naših inovativnih kompanija za e-zdravstvo, digitalnu poljoprivredu, upravljanje energetskim sistemima, ekologiju i unapređenje finansijskog sektora.

Po rečima Čadeža, mogućnosti za saradnju i plasman naših IT rešenja postoje, pre svega, u oblastima informacione bezbednosti, automatizacije kontrolnih mehanizama u energetskom sektoru (embedid softveri) i funkcionisanja pametnih gradova.

  

  

Predsednik i vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović poslovnoj zajednici Dubaija predstavio je potencijale svoje kompanije, sa posebnim fokusom na back-up softverska rešenja u kojima je lider na srpskom tržištu.

Predsednik PKS sastao se i sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza poslovnih zajednica dve zemlje.

- Komora Dubaija nam je ustupila prostorije i kompletnu infrastrukturu za otvaranje kancelarije PKS, uz pokriće troškova njenog funkcionisanja. U naredna dva meseca izabraćemo našeg predstavnika iz redova oko 10.000 poslovnih ljudi iz Srbije koji žive i rade u UAE. Današnji skup je prvi u nizu ovogodišnjih događaja na kojima će se srpska ekonomija i kompanije predstaviti potencijalnim partnerima i investitorima iz Emirata, a za ovu godinu dogovorili smo i posetu velike privredne delegacije Dubaija Srbiji - najavio je Čadež.

On je ocenio da su trgovinska razmena od 184 miliona dolara u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji, daleko ispod realnih mogućnosti.

- Zajednički stav je da gotovo sve privredne grane nose potencijal za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte: od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do sektora informacionih tehnologija u kome je probuđen obostrani interes privrednika za povezivanje - rekao je predsednik PKS.

  

Unapređenju saradnje, kako ističe, doprineće i činjenica da su Privredna komora Dubaija i privreda UAE Srbiju ove godine prepoznali kao zemlju u fokusu i da ćemo se sledeće godine predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe Expo Dubai 2020 čija je tema upravo digitalizacija, a moto „Connecting Minds, Creating the Future“ ("Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”).

Takođe, kako je za Naš Biro najavio ambasador Srbije u UAE, NJ. E. Stanimir Vukićević, tokom aprila očekuje se zasedanje prvog Mešovitog komiteta dve zemlje, koji će se baviti temama od značaja za privrednu saradnju i povećanje trgovine i investicija.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Port Dubai kupio Luku Novi Sad

Maline u medu – poklon iz Arilja za svetske diplomate (FOTO)

Slovenački avioni na električni pogon na nebu iznad UAE


;