BIRO PRIČE

Top PET saveta za pravljenje najboljih fotki u Dubaiju

Korisno i za profesionalce i za amatere

Umetnik Deni Eid, koji je više puta nagrađivan za fotke koje je napravio u Dubaiju, odlučio je da podeli sa pasioniranim fotografima kako da naprave najbolje fotografije u ovom emiratu. Ako volite da “škljocate”, pročitajte njegove savete i pokušajte da ih primenite – rezultati neće izostati!

  

1. Obezbedite dozvolu

Dubai je jedan od najlepših i najdinamičnijih gradova za fotografisanje zbog svojih stilova, impresivne arhitekture i kulturne raznolikosti. Ali, pre nego što počnete da “škljocate”, potrudite se da obezbedite dozvolu ljudi koji će vam se naći u kadru, odnosno dozvolu da napravite fotografije sa određenih lokacija kao što su krovovi. Nemojte praviti ilegalne fotke.

  

2. Odaberite najbolji trenutak

Bilo da fotkate mobilnim telefonom ili profesionalnim foto-aparatom, odaberite najbolji trenutak za fotografisanje. U Dubaiju je to neposredno po zalasku sunca, takozvani plavi sat. On ne traje sat vremena, već svega desetak minuta, ali ako u tih deset minuta budete pravili fotke zabeležićete fantastične boje kakve ni u najboljim programima za obradu fotografija ne možete da izvučete.

  

3. Investirajte u opremu

Profesionalni fotografi znaju koliko znači imati dobru i kvalitetnu opremu za fotografisanje. U Dubaiju je potreban ultra širokougaoni objektiv da biste uhvatili ceo horizont. Takođe, izaberite pravi ugao za vaše fotografije.

  

4. Duga ekspozicija

Profesionalci dobro znaju o čemu nagrađivani fotograf govori. Zbog vlage i oblaka duga ekspozicija je imperativ u Dubaiju. Jer, jedan od najvećih izazova u ovom delu sveta su vremenske (ne)prilike – od marta do septembra je velika vlažnost vazduha kombinovana sa visokim temperaturama, ali možete dobiti prelepe fotografije tokom maglovitog letnjeg jutra, kao i tokom izlaska sunca.

  

5. Budite originalni

Razmišljajte izvan okvira, tražite lepe kadrove i eksperimentišite sa uglovima iz kojih pravite fotke. Ne morate da snimate iz istog ugla iz kog snimaju drugi koji su već podelili svoje fotografije na društvenim mrežama i “zaradili” veliki broj lajkova i šerova. Takođe, investirajte u obrazovanje i iskustvo. Dubai je odlično mesto za učešće u aktivnostima kao što su foto-radionice; učite od drugih da biste bili što bolji.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Top 10 fenomena koji postoje samo u Beogradu

Luksuz bez premca: Arapska galija - ikona Dubaija

BIRO VODIČ za turiste: Najbolji kafići i restorani u Dubaiju


;