SAVETI

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene

Nova pravila u vezi sa uslovnom kaznom štite poslodavca i radnika od eksploatacije

Novi zakon o radu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji reguliše privatni sektor pruža veću zaštitu zaposlenima i uvodi više fleksibilnosti za zaposlene.

Opisan kao jedno od najvećih ažuriranja zakona koji regulišu radne odnose, stupiće na snagu 2. februara 2022. godine. Mnogi novi propisi olakšavaju ljudima da promene posao, a istovremeno pružaju zaštitu poslodavcima u privatnom sektoru, koji su možda potrošili hiljade dirhama na regrutovanje osoblja iz inostranstva.

Prema zakonu, poslodavci ne mogu prisiljavati radnike da napuste zemlju nakon prestanka radnog odnosa ili prestanka ugovora o radu. Umesto toga, radnicima će biti dozvoljeno da pređu kod drugog poslodavca.

Nova pravila takođe znače da ugovori o radu na neodređeno vreme više neće biti dozvoljeni. Umesto toga, biće uvedeni ugovori na određeno vreme ne duži od tri godine. Oni se mogu obnavljati nekoliko puta uz dogovor dve strane.

Advokat iz Dubaija Ljudmila Jamalova ocenjuje da ovo ojednostavljuje tržište rada u UAE.

- Ranije smo imali ograničene i neograničene ugovore, i obračun beneficija na kraju službe i drugih prava se razlikovao - podseća Jamalova. - To više neće biti slučaj, sva prava su postala ista, bez obzira na to koju vrstu ugovora imate i da li ste dobili ili dali otkaz.

Postoje, međutim, nova stroga pravila u vezi sa uslovnim radom za zaposlenog i poslodavca, kada radnik započne novi posao.

Luk Tap, šef prakse zapošljavanja na Bliskom istoku u kompaniji Pinsent Masons LLP, kaže da novi zakon "usklađuje lokalne zakone o radu sa najboljom međunarodnom praksom".

Probni rad 

Novi zakon kaže da probni rad ne može biti duži od šest meseci, a poslodavci su dužni da pismeno obaveste najmanje 14 dana ako žele da neko napusti radni odnos pre datuma određenog za prestanak radnog odnosa. Jamalova kaže da je ovo primetna promena i objašnjava:

- Ranije je poslodavac mogao da otpusti rad tokom probnog rada u bilo koje vreme bez obaveštenja, iz bilo kog razloga. Sada je Zakon mnogo bolji, jer ne dozvoljava trenutni otkaz.

Zakon je takođe promenjen i za zaposlene koji odluče da odu tokom probnog rada.

Dužina otkaznog roka sada zavisi od razloga zašto zaposleni odlazi i šta planira dalje da radi.

Ako zaposleni želi da promeni posao da bi radio za novog poslodavca u UAE, onda mora dati pismeno obaveštenje mesec dana ranije. Od novog poslodavca se takođe traži da nadoknadi prethodnom poslodavcu sve troškove zapošljavanja ili naknade potrošene na ugovaranje zaposlenog.

Ako zaposleni napušta UAE, potrebno je da pošalje psimeno obaveštenje od tome 14 dana ranije.

Međutim, ako se to lice vrati u UAE i dobije novu radnu dozvolu u roku od tri meseca od dana odlaska, i ode da radi kod drugog poslodavca, novi poslodavac mora da isplati naknadu prethodnom poslodavcu, osim ako postoji sporazum između radnika i poslodavac koji to drugačije definiše.

Nadoknada u visini plate zaposlenog mora se isplatiti ako se poslodavac ili zaposleni ne pridržavaju ovih propisa.

Ako zaposleni u inostranstvu napusti zemlju ne pridržavajući se propisa, neće mu biti data dozvola za rad u zemlji godinu dana od dana napuštanja zemlje.

- Propisi koji se odnose na uslovni rad su zanimljivi i potpuno su novi. Oni su jasno osmišljeni da odvrate zaposlene da koriste određene poslodavce kao most u UAE iz inostranstva. To je razumljivo, s obzirom na troškove zapošljavanja za poslodavce - navodi Jamalova.

Privatni sektor odavno traži ove promene

- Nova pravila će doneti više izvesnosti i stabilnosti tržištu rada u odnosu na probne rokove - ističe Luk Tap.

- Ali, na neki način biće manje fleksibilnosti, jer nijedna strana sada ne može da raskine bez ikakvog obaveštenja tokom probnog rada. Međutim, povećana finansijska zaštita i zaštita pri zapošljavanju koju ovo pruža obema stranama imaće povoljan uticaj na radnu snagu u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, srednjoročni do dugoročni praktičan uticaj zakonodavnog razvoja kao što je ovaj će na kraju pomoći da se dodatno privuku i zadrže vodeće kompanije i talenti svetske klase u UAE.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Koja su vaša prava ako dobijete otkaz?

50 GODINA EMIRATA: Od zlatnog sokola do šoljice posebne kafe - 9 simbola UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati prvi u svetu po bezbednosti građana


;