SPORT

Vanja iz Beograda zablistala na teniskom turniru u Dubaiju

Životna priča sportistkinje iz Srbije koja je briljirala na nedavno održanom takmičenju u Emiratima

Vest da je Vanja Šuškavčević osvojila titulu u miks dublu na teniskom turniru u Dubaiju iznenađenje je samo za one koji je nisu upoznali.  To je samo bio još jedan dokaz da talentovani ljudi, zaljubljeni u sport uvek pronađu način da iskažu svoj kvalitet. Njen primer je potvrda da se u životu ništa ne dešava slučajno.

- Turnir koji sam osvojila održan je početkom novembra u Royal Academy u Motor City naselju u Dubaiju - kaže Vanja. - Royal Academy ima svoje trenere i veliki teniski klub, koji jednom do dva puta mesečno organizuje turnire. Dobila sam pozivnicu od dr Basema Al Halabija, jednog od najvećih plastičnih hirurga u Dubaiju, koji obožava da igra tenis, da mu se pridružim kao partnerka u miks dublu. Iskustva koja nosim sa turnira su fenomenalna. Bilo je zanimljivo; stekla sam nove kontakte, upoznala kulturološke i religijske različitosti... Bio je tamo miks raznih generacija, a sve u sklopu dobre zabave i takmičenja za prestižnu titulu. Konkurencija je bila jaka, ali uspeli smo da osvojimo trofej. To je bio moj prvi turnir u Dubaiju, prvi turnir koji sam osvojila posle dosta vremena od kako sam profesionalno prestala da se bavim tenisom i vrlo sam zadovoljna. Turnir u Dubaiju bio je impuls da se u budućnosti i dalje bavim tenisom i učestvujem na turnirima u Emiratima.

  

Uz reket od malih nogu 

Vanja je tenis zavolela rano, sa šest godina pojavila se sa roditeljima na terenima TK Partizan u Beogradu:

- Tenis mi se dopao od prvog dana, roditelji su želeli da se bavim nekim sportom i odlučili su da nastavim tradiciju, jer oboje vole i igraju tenis. Uz pomoć prvog trenera Veljka, osetila sam ljubav prema tenisu, već nakon par godina počela da igram turnire koji su mi ostali u jako lepom sećanju, a kroz borbu za uspeh upoznala sam nove ljude, stekla nove prijatelje, a ujedno se i zabavljala. Kroz sport stekneš upornost i disciplinu, naučiš da pobeđuješ i da gubiš, a obe stvari su jako važne. Prestala sam sa 16 godina da se bavim profesionalno tenisom jer sam tada već bila u srednjoj skoli, počele su veće obaveze; tenis traži velika odricanja, a ja nisam mogla da uklopim školu, društvo i uživanje. Nakon godinu pauze, roditelji su mi predložili da polažem u Novom Sadu za trenersku licencu koja bi mi možda otvorila neka nova životna vrata i poslušala sam ih. Izuzetno sam ponosna na zvanje licenciranog teniskog trenera. Kako to obično ide, več nakon nekoliko meseci u blizini moje kuće u Beogradu otvoren je teniski klub "Baseline"; želela sam da pomognem, ponudila se i tako dobila prvi posao, a još sam bila u srednjoj školi. Radila sam vikendom i posle škole, ostala u tenisu i spojila posao i zadovoljstvo. U početku je to bio rad sa najmlađima, kasnije sam počela da držim časove i odraslima, kao i sparinge takmičarima. Taj teniski klub je sada kao moj drugi dom, obožavam da provodim vreme u njemu kada sam u Beogradu. 

   

Moja Amerika

Vanju je životni put odveo na drugi kraj sveta. Njen talenat, smisao za profesiju teniskog trenera lako je zapao za oko ljudima sa druge strane planete.

- U proleće 2017, kada sam bila pri kraju studija, dobila sam ponudu da odem u New York state, u Century Country Club, renomirani golf i teniski klub zatvorenog tipa gde je godišnja članarina 100.000 američkih dolara, što govori da se tu okupljaju najbogatiji Njujorčani. To je bilo jedno sjajno iskustvo. Trenirala sam mnoge poznate glumce, sportiste, advokate, bankare, upoznala Ameriku, način života u njoj, posetila i gledala mečeve na US Openu. Nakon šest meseci vratila sam se u Beograd da završim fakultet i pripremala se za sledeći korak u životu - prepričava Vanja. 

Prva godina u Dubaiju 

Nova stanica bili su Emirati, Dubai. Opet splet okolnosti, slučajan susret, želja da se pokrene sa mesta i otkrije nove prostore i mogućnosti.

- Nakon treninga sa mojim dobrim drugom Stefanom u TK "Baseline" pridružila nam se njegova drugarica Miljana koja dugi niz godina živi i radi u Dubaiju. Ona mi je predložila  posao u event sektoru u Grand Hyatt Dubai gde je radila. S obzirom da sam to i studirala, a i želela da se time bavim, prihvatila sam ponudu i vrlo brzo završila u Emiratima. To je bio šok za moju porodicu i prijatelje, a ni sama nisam očekivala da će se sve odigrati u kratkom vremenskom periodu. Od novembra 2018. sam u Dubaiju, radila sam u Grand Hyatt Dubai hotelu, a nakon godinu dana prešla sam u Sales sektor u Hyatt Regency Dubai hotelu. U početku bilo je sve čudno i drugačije - novi ljudi, kultura, zemlja..., ali vremenom sam se privikla, upoznala dosta ljudi, stekla prijatelje i fokusirala se na posao, kako bih napredovala što brže i naučila sve što me zanima. U Emiratima se prosečno radi od devet do deset sati dnevno, što je meni delovalo mnogo u startu, ali moraš da se uklopiš navike nove sredine i to  postane normalno. Mnogo je obaveza, život je brz, dani lete. Nemaš vremena da razmišljaš o nečemu drugom. Godina ovdje mi je prošla kao tri meseca u Srbiji. Dane provodim na poslu, a nakon obaveza ili igram tenis ili odem sa prijateljima negde na večeru. Vikendom, kada imam slobodno gledam da vreme maksimalno iskoristim za zabavu, putovanja i, naravno, sport - deli Vanja svoje utiske za Naš Biro. 

 

Srbiju je trenutno napustila, ali je nije zaboravila, dom je uporište i centar za pružanje maksimalne podrške. Odatle sve kreće i uvek mu se rado vraća.

- Svakom preporučujem da dođe i proba, jer je to dobro iskustvo, bitna stavka za CV, za budućnost. Rano je da kažem koliko ću ovde ostati, to i ne može da se isplanira, ali sam sigurna da ću pokušati da ostanem ovde makar još dve ili tri godine. Grad je možda malo prebrz za mene i moj senzibilitet, ali mogućnosti da se steknu nova iskustva, da se mnogo toga nauči su skoro neograničene. Nostalgije ima, ali tehnologija je toliko napredovala, da je dnevna komunikacija i sa porodicom i sa prijateljima potpuno normalna. Kada dođem u Beograd roditeljima i nemam šta novo da kažem, jer već sve znaju. Ja lečim nostalgiju lako: kažem sebi, Vanja, znaš zašto si ovde, brzo će da prođe, a uvek može da se sedne na avion i pravac kući. Navikne se čovek na sve. Planiram da se vratim u Srbiju kroz neko vreme, jer za mene je Beograd najlepši grad na svetu. Stranac si svuda, sem kod kuće.

Sledeći put kada čujete da je Vanja osvojila neki turnir, ubeđeni smo da to više neće biti iznenađenje. Kvalitet je teško sakriti, a ljubav prema sportu dokazano neograničena, kao i u ovom slučaju.

Vlado Perović


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai - najbolji grad za vozače na Bliskom istoku

LIČNO ISKUSTVO: Kako otići na odmor u Dubai za 280 eura?

Stiže prva niskobudžetna avio-kompanija iz Abu Dabija


;