BIRO PRIČE

Dubai - najbolji grad za vozače na Bliskom istoku

Znali smo to i sami, ali sada su stigli i zvanični rezultati

Prema istraživanjima kompanije “Mister Auto”, Dubai se nalazi na prvom mestu kada je u pitanju kvalitet i iskustvo za vozače u 2019. godini na prostorima celog Bliskog istoka. Na globalnom nivou, ispred Dubaija nalazi se kanadski grad Kalgari.

Istraživanje je obuhvatilo 100 rangiranih gradova na osnovu glavna kriterijuma - infrastrukture, sigurnosti i troškova.

Pod infrastrukturom se podrazumevaju gužva, kvalitet puteva, prosečna starost automobila i kvalitet vazduha. Sigurnost je obuhvatala bezbedonosni mereni nivo stresa i broj smrtnih slučajeva na putu. Troškovi uključuju naplatu parkiranja, benzin i porez na puteve.

  

  

Kalgari je prema istraživanju dobio maksimalnih 100 bodova, dok je na drugom mestu Dubai “zaradio” 97,87 bodova. Faktori koji deluju u korist najpoznatijeg emirata su niska cena benzina, relativno male gužve, kvalitet puteva i nizak godišnji porez na puteve po pristupačnim cenama.

U poređenju sa ocenom kvaliteta vazduha, Kalgariju je pripalo 93,82 bodova, dok je Dubai, prvenstveno zbog peska, dobio svega 39,26 poena.

  

Putevi stresa

Osaka i Tokio u Japanu imaju najmanje incidenata na putevima, dok je osam od 10 najgorih gradova takođe označeno kao oni sa najviše incidenata, sa izuzetkom dva brazilska grada. Dubai je stigao na četvrto od 100 mesta, što znači da se za volanom nerviramo manje nego što mislimo.

  

Starost automobila

Najstariji automobili se mogu naći na ulicama Mumbaja, Kalkute i Atine, dok Dubai ima najnižu prosečnu starost automobila na svetu, a slede Singapur i Tokio.

  

Kvalitet puta

Švajcarska dominira u ovoj kategoriji, sa Ženevom, Cirihom i Bazelom; svi pomenuti gradovi su dobili savršenu ocenu 100, dok se Dubai nalazi na desetom mestu. Najgori putevi mogu se naći u Lagosu, Bogoti i Riju.

  

  

Fatalne nesreće

Najviše stope smrtnih slučajeva su u Lagosu, Orlandu i Mumbaju, dok Mančester ima najmanju stopu slučajnih smrti tokom vožnje. Od 100 gradova, računato na 100.000 stanovnika, sa Lagosom na broju 100 i Mančesterom na prvom mestu, Dubai je zauzeo 66. poziciju.

  

Gužve na putevima

Malme u Švedskoj i El Paso u SAD postižu najboljih rezultate sa najboljom prosečnom dnevnom gužvom. Od 100 gradova, Dubai je na 18. mestu sa najmanje gužve (mada nam se često čini da to baš i nije  tako), dok je Mumbaj grad sa najviše gužvi na svetu.

  

Parking

Sidnej, Njujork i Brizbejn su tri najskuplja grada gde vozači plaćaju između 39,23 i 30,87 dolara za dva sata parkiranja, dok je Mumbaj najjeftiniji - 0,45 dolara za dva sata. Dubai je 24. najskuplji grad na svetu za parkiranje.

  

Najbolji javni prevoz

Njujorški metro je na prvom mestu, a sledi javni prevoz u Singapuru i Tokiju. Ako je suditi po rezultatima ovog istraživanja, gotovo je izvesno da nikada nećete poželeti da koristite autobus ili voz u Karačiju. Začuđujuće, Dubai je zauzeo tek 83. mesto na ovoj listi, iako metro gotovo besprekorno funkcioniše, kao i tramvajski i autobuski prevoz.

  

Benzin

Dubai se nalazi u delu sveta gde je benzin jeftiniji od vode, pa i ne čudi što je dospeo na drugu poziciju gradova u kojima ćete kupiti gorivo po najpovoljnijim cenama. Malo ispred Dubaija nalaze se Lagos, gde litar benzina košta 1,47 AED. Po ovom pitanju, vozači u Norveškoj se hvataju za glavu – oni benzin plaćaju najviše na svetu.

Pogledajte listu 10 najboljih i najgorih gradova za vozače.

10 najboljih gradova za vozače

1. Kalgari, Kanada

2. Dubai, UAE

3. Otava, Kanada

4. Bern, Švajcarska

5. El Paso, Sjedinjene Države

6. Vankuver, Kanada

7. Geteborg, Švedska

8. Dizeldorf, Nemačka

9. Bazel, Švajcarska

10. Dortmund, Nemačka

10 najgorih gradova za vozače

100. Mumbaj, Indija

99. Ulanbatar, Mongolija

98. Kalkuta, Indija

97. Lagos, Nigerija

96. Karači, Pakistan

95. Bogota, Kolumbija

94. Sao Paulo, Brazil

93. Meksiko Siti, Meksiko

92. Rio de Žaneiro, Brazil

91. Moskva, Rusija

Stefan Mirčić

;