BIRO PRIČE

LIČNO ISKUSTVO: Kako otići na odmor u Dubai za 280 eura?

Ako volite da skitate po svetu u sopstvenoj režiji, saveti Jelene Bradić biće vam od velike pomoći.

Uz hrpu popusta i akcija, cene turističkih aranžmana iz ex-YU za Dubai ne padaju ispod 400 eura po osobi za petodnevni odmor. Tome je umnogome doprineo skok cena avio-prevoza; prethodnih godina preko „FlyDubaija“ bilo je moguće kupiti povratnu kartu na relaciji Beograd – Dubai za svega 240 eura za određene periode u godini, a od 2018. tako nešto je samo „sanak pusti“. 

U iščekivanju osnivanja novih niskobudžetnih avio-kompanija koje će nama sa „brdovitog Balkana“ najlepši pustinjski grad na azijskom kontinentu učiniti bližim, ne preostaje nam ništa drugo nego da štedimo preko godine ili da se dovijamo na druge načine kako bismo videli taj veličanstveni Dubai. 

Jelena Lena Bradić, studentkinja iz Beograda, odlučila se za drugu opciju. Ona je krajem oktobra ove godine boravila u Dubaiju devet dana, i za prevoz i smeštaj potrošila svega 280 eura. 

Za Naš Biro otkrila je svoju čarobnu računicu koja će onima koji vole da putuju u sopstvenoj režiji sigurno biti primamljiva.

Prva stavka - prevoz 

Kada pomislite na putovanje u Dubai, to ne mora striktno da znači da morate da letite iz Beograda. Jer, po aktuelnim cenama, let iz Beograda koštaće vas kao dva Lenina putovanja u najpoznatiji grad-emirat. 

- Avio-karte najčešće pretražujem preko sajta skyscanner.com, a kada pronađem najpovoljnije datume kupujem karte preko zvaničnog sajta avio-kompanije - otkriva Lena. 

– Iz našeg regiona najpovoljnija opcija do Dubaija jeste direktan let iz Budimpešte ili Sofije, preko avio kompanije wizzair.com. Primera radi, povratna karta iz Beograda za Dubai bila je 450 eura za datume kada sam putovala, ali sam preko Wizzaira kartu od Sofije do Dubaija platila svega 95 eura. Po povratku iz Dubaija sletela sam u Budimpeštu. 

Ukoliko imate u planu da putujete za Dubai, kartu bi, preporučuje Lena, trebalo da kupite makar dva meseca ranije, jer kod low-cost kompanija nikada nije slučaj da cena opada kako se približava datum putovanja. 

Najpovoljnija opcija za transfer od Beograda do Sofije je minibus za 35 eura po osobi preko kompanije VitoSprint. Iz Budimpešte za Beograd transfer minibusom je 25 eura po osobi kod svih prevoznika.

Smeštaj

Svakom turisti koji planira da dođe u Dubai san je da bude smešten u “Burž Al Arabu”, najluksuznijem hotelu u ovom delu sveta. Ali, želje i mogućnosti su često u raskoraku... 

- U Dubaiju sam imala devet noćenja, od toga prva tri koja sam rezervisala preko Airbnb-a, a narednih šest u hotelu. Prvi smeštaj se nalazio u delu Dubaija koji se zove Barsha Heights, blizu palme i marine. Bio je je najlepši i najčistiji apartman u kom sam boravila. 

Iz naše sobe se pružao prelep pogled na kule bliznakinje i palmu u daljini, koji je noću još lepši nego danju. Imali smo sopstveno kupatilo. Čar ovog prostora je u terasi koja se prostire gotovo oko celog penthausa na površini od 200m². Takođe, pravo korišćenja bazena na 17.spratu je upotpunilo boravak. Stan je izuzetno prostran i nalazi se na 22.spratu – prepričava Lena. 

Preostalih šest dana Lena je provela u hotelu lociranom u Deiri, starom delu Dubaija.

- Hues Boutique hotel ima četiri zvezdice i za datume koje sam izabrala koštao je 110 eura po osobi. Ovaj deo grada ne oduzima dah kao ostatak Dubaija, ali je njegova prednost u cenama hrane. Primera radi, hamburger i pomfrit možete pojesti za sedam AED, što je manje od dva eura.

Dodatni troškovi 

Svakako da su hrana, piće i ulaznice neminovni troškovi od kojih ne možemo da pobegnemo. Ali ono što nam je sagovornica Našeg Biroa otkrila verujemo da će vam se dopasti: 

- Ako nemate previše novca, zašto biste se peli na 124. sprat Burdž Kalife i dali skoro 40 eura za ulaz, kada samo dva sprata ispod postoji restoran At.mosphere. Ako dođete u periodu od 7 do 9 ujutru, možete popiti kafu i sok za 18 eura i uživati u prelepom pogledu. 

Lena kaže da ju je, iako od ovog grada-emirata nije očekivala mnogo, Dubai oborio s nogu svojom prostranošću, čistoćom, morem i beskrajno visokim zgradama. 

Da li ste i vi spremni za ovakvu vrstu avanturističkog putovanja? Podelite sa nama kroz komentare!

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku. NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče:

BIRO VODIČ: Kako da uštedite prilikom kupovine hrane (FOTO) 

KAO U ALI-BABINOJ PEĆINI: Kako je Dubai postao “Grad zlata”

Alternativa urbanoj džungli: Seoske vile u Abu Dabiju (FOTO)

;