BIRO PRIČE

KAO U ALI-BABINOJ PEĆINI: Kako je Dubai postao “Grad zlata”

Vrhunski kvalitet, odlične cene, fenomenalna ponuda i apsolutna sigurnost – četiri razloga zbog kojih ne bi trebalo da se vratite iz Dubaija bez zlatne uspomene

Dubai je jedan od sedam emirata koji s pravom nosi naziv “Grad zlata”, i to iz više razloga. 

Nigde u svetu nećete moći da pazarite zlatni nakit po povoljnijim cenama, sem u Dubaiju, jer podleže paušalnom porezu od svega pet odsto, dok porez na zlatne poluge - ne postoji!

Vlasti u Dubaiju utvrdile su pravila za uvoz zlata bez poreza, posebno na sirovine kao što su zlatne poluge, što je rezultovalo padom cene zlata za maloprodajne kupce. 

Još jedna dobra vest za turiste koji odluče da kupe nešto od zlatnog nakita u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jeste što mogu da zatraže povrat PDV-a na bilo kom aerodromu u UAE.

  

Gold suk - “nulta tačka” svakog turiste

Turisti iz celog sveta kao suvenir iz Dubaija najčešće ponesu nešto od zlatnog nakita. Jer, ovde ih zlato čeka gotovo na svakom koraku i teško je odoleti a ne častiti se takvom uspomenom. Prema podacima opštine Dubai, u najpoznatijem emiratu radi više od 800 draguljarskih prodavnica i gotovo je nemoguće da ni najzahtevniji turista neće pronaći komad koji će zadovoljiti njegov istančan ukus.

Najbolje mesto u gradu gde možete da kupite zlato je Gold suk. Ovde ćete sresti turiste koji potpuno opčinjeni gledaju sjajne ukrase, kakve nikada ranije nisu videli; takav prizor je sam po sebi fenomenalan.

  

Cena i kvalitet

Zahvaljujući nultom porezu na uvoznu carinu na zlato i TT šipke, kao i niskom porezu na komade nakita, Dubai uvozi zlato iz svih krajeva sveta, ali su ključne destinacije Indija, Singapur, Italija, Bahrein, Malezija i zapadna Turska.

Kada je u pitanju čistoća žutog metala, u Dubaiju nema kompromisa. Opština Dubai obavlja redovne slučajne inspekcije kako bi osigurala da čistoća zlata uvezenog u Dubai ostane visoka i, podrazumeva se, najboljeg kvaliteta. Obučeni tehničari koriste niz ultra-modernih laboratorijskih instrumenata kako bi sproveli strog režim inspekcije zlata, “pokrivajući” i trgovce i veletrgovce u Dubaiju.

Svaka prodavnica nakita širom grada mora nositi znak čistoće zlata na predmetima koje prodaju i obavezni su da ih obezbede svojim kupcima na zahtev. Znak čistoće zlata je sertifikat u kom su navedeni detalji kao što su karati i težina stvarnog zlata i kamenja u nakitu, kao i troškovi rada. Svaka kupovina može da bude overena, a sertifikat je vrednovan bilo gde u svetu.

Primera radi, predmet koji sadrži 16 delova zlata i iosam delova legiranog metala je 16-karatno zlato, a čisto zlato je 24-karatno zlato.

Čitav proces kupovine zlata je transparentan, pa možete biti apsolutno sigurni da vas u Dubaiju neće prevariti kada kupite bilo koji predmet od zlata. Jer, ovde su sigurnost i bezbednost na prvom mestu u svakom segmentu života, pa i u trgovini.

  

Još malo saveta ako ste ozbiljan kupac

Maloprodajna cena se izračunava na osnovu stope za zlato na međunarodnim tržištima i objavljuje se u domaćoj valuti, kako bi bila osigurana jednoobraznost i transparentnost.

Predsedavajući “Dubai Gold & Jevelleri Group” Tavid Abdula predlaže maloprodajnu cenu zlatnog nakita u Dubaiju svojim članovima prema mandatima koje im je odredilo Odeljenje za zaštitu potrošača.

Predložene maloprodajne stope zlata ažuriraju se tri puta dnevno u skladu sa međunarodnim tržištima. Ove cene prikazane su na digitalnim ekranima u maloprodajnim prodavnicama.

Ali, to ne znači da ne možete da spustite cenu odabranog komada nakita u odnosu na brojke koje vidite na digitalnim ekranima. Naprotiv – čak je preporučljivo da se cenjkate, jer time ne samo da pokazujete kako poštujete tradiciju koja vlada u ovom delu sveta, već možete da željeni komad zlatnog nakita platite manje nego što ste planirali.

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ: Kako da uštedite prilikom kupovine hrane (FOTO)

Alternativa urbanoj džungli: Seoske vile u Abu Dabiju (FOTO)

Svaki drugi želi u inostranstvo: Domovina se voli i izdaleka

;