INFO BIRO

Stiže prva niskobudžetna avio-kompanija iz Abu Dabija

Etihad Group i Air Arabia objavili su sporazum o lansiranju Air Arabia Abu Dhabi

Avio-prevoznik UAE Air Arabia najavio je kupovinu 120 novih aviona Airbus u sporazumu vrednom 14 milijardi dolara.

Avio-kompanija sa sedištem u Šardži u svojoj floti ima 53 aviona Airbus – 52 A320 i jedan A321 Neo. Novi ugovor uključuje 70 A320 i 50 A321 Neos, sa prvom isporukom 2024. godine. Ova kupovina najavljena je na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji Dubai Air Show.

  

Očekuje se da će nova budžetska kompanija Air Arabia Abu Dhabi početi sa radom do juna 2020. godine, što je najavio Toni Daglas, izvršni direktor Etihad Aviation Group. Daglas nije želeo da otkriva više detalja, najavivši da će javnost o njima biti obaveštena u nedeljama koje dolaze.

Daglasove najave stižu samo mesec dana nakon što su Etihad Group i Air Arabia objavili sporazum o lansiranju Air Arabia Abu Dhabi, petog prevoznika sa sedištem u UAE i prve niskotarifne aviokompanije sa sedištem u Abu Dabiju.

Predstavnici dveju vazduhoplovnih kompanija najavili su da će nova avio-kompanija biti zajedničko ulaganje.

- Ono što ćemo videti je povezanost iz Abu Dabija uslugama Air Arabia Abu Dhabi, što će biti odlično za putnike. Biće sjajno i za Etihad, zaista smo uzbuđeni zbog toga - rekao je Daglas novinarima na Dubai Air Show.

  

Govoreći na konferenciji za medije, generalni direktor takođe je pričao o poslovanju Etihada, rekavši da avio-kompanija još uvek ima “dug put” do povratka u profitabilnost. Naime, Etihad je treću godinu zaredom doživeo gubitke, a samo u 2018. ta cifra iznosila je 1,28 milijardi dolara.

- Malo smo ispred onoga gde smo planirali da budemo i ako budemo fokusirani, ako radimo ispravne stvari videćemo vrlo jak Etihad u budućnosti - rekao je Daglas, ne navodeći kada se očekuje stabilizacija kompanije.

Stefan Mirčić