INFO BIRO

Zavirite u bajku: Prokoško jezero - magija Bosne (VIDEO)

Modrozelene ljepotice, gorske oči, prirodni i vještački dragulji... Jezera u Bosni zovemo različitim imenima, a u posljednje vrijeme sve su zanimljivija stranim i domaćim turistima.

Prirodna jezera u BiH zahvataju 65,1 kvadratni kilometar površine, od čega na Buško jezero otpada 56,7. Ako se ova površina usporedi s ukupnom površinom Bosne i Hecregovine, onda prirodna jezera zahvataju svega 0,11 posto, piše Radio Sarajevo.

Jedna od prirodnih modrozelenih ljepotica jeste i Prokoško jezero.  Gorsko oko, glacijalnog, ledničkog porijekla, smješteno je u njedrima planine Vranice, negdje na 1.600 metara iznad mora. Od Fojnice je udaljeno 22 kilometra.

Okruženo vrhovima, nerijetko i dvijehiljademetarskim, s ljudima se bori decenijama, ali pobjeđuje.

Na jugozapadnoj jezerskoj slivnoj strani izgrađen je veći broj kućica, katuna, stočarskih koliba i vikendica koje čine ambijent bajkovitim i idiličnim, a koje ujedno, kako tvrde stručnjaci, narušavaju prirodnu ravnotežu jezera, svrstavajući ga u najugroženija planinska jezera. Bilo da ste već posjetili ovaj biser prirode ili tek planirate, uživajte u odličnom snimku iz zraka i sa zemlje ovoga jezera za koji je zaslužan Dron.ba.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Gastro Srbija: Manifestacije od kojih će vam poći voda na usta (FOTO)

Raskoš, sjaj, lepota: Najveća znamenitost Emirata je... (VIDEO)

Život u Emiratima: Sve što bi trebalo da znate o povredi na radu